Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kríž najprv ukradol a teraz ho dobrovoľne vrátil naspäť
Zdielať na

Kríž najprv ukradol a teraz ho dobrovoľne vrátil naspäť

VIHORLATSKÝ PRALES / Už len to, že z pralesa niekto ukradol dvojmetrový drevený stĺp bolo absurdné. Ochranárov páchateľ neprestal udivovať ďalej – do pralesa ho priniesol späť. Nešlo totiž o obyčajný stĺp, ale presné vyznačenie, kde končí hospodársky les a začína chránené územie.

"Je to vysoko pravdepodobné, že niekto vrátil ten stĺp na miesto, lebo boli sme tu a nebol tu. A zrazu tu je," reagoval ochranár z Občianskeho združenia Vlk Východné Karpaty, Viliam Bartuš. Ako záhadne zmizol, tak záhadne sa znova objavil. Dvojmetrvoý pohodený stĺp našiel jeden z lesníkov.

Stĺp so štátnym znakom určoval začiatok prírodnej rezervácie Vihorlatský prales. Ochranári ho pritom všade po okolí hľadali. "My keď sme to tu osobne prechádzali, tak žiaden stĺp tu nebolo vidno, tak je fakt záhadou, že zrazu sa ten stĺp objavil," uviedol ochranár Viliam Bartuš. Napokon podali na polícii trestné oznámenie, keďže bolo zjavné, že stĺp niekto ukradol. "Na Obvodné oddelenie PZ Snina bolo doručené písomné oznámenie OZ VLK Východné Karpaty. Oznámenie je zaevidované ako podozrenie z prečinu krádež," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove, Jana Ligdayová. 

Ešte začiatkom apríla ochranári prostredníctvom reportáže apelovali na páchateľa, aby toto dôležité značenie vrátil. Nešlo totiž o obyčajný stĺp ale presné vyznačenie, kde končí hospodársky les a začína chránené územie. "Nikdy som sa nestretol tým, aby niekto odcudzil celý ten stĺp. Je to pre mňa nepochopiteľné, že niekto riskuje krádež kvôli takejto veci, ktorá v podstate je preňho bezcenná," povedal ochranár Bartuš. Polícia na základe výsledkov vyšetrovania odovzdá prípad príslušnému okresnému úradu a vec bude prekvalifikovaná na priestupok. "Ten, kto ten stĺp sem naspäť doniesol sa zrejme vystrašil aj vďaka medializácii aj vďaka tomu, že to vyšetruje polícia," reagoval Bartuš. Medzičasom ochranári osadili na prázdne miesto nový stĺp. Ten pôvodný odviezli a bude využitý na iné účely. "Už je tu nový stĺp, dokonca je z lepšieho materiálu," konštatoval ochranár Viliam Bartuš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy