Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pre pocit krivdy strieľal do chrbta. Súd nemal zľutovanie
Zdielať na

Pre pocit krivdy strieľal do chrbta. Súd nemal zľutovanie

PEZINOK / 22 rokov za mrežami s maximálnym stupňom stráženia. Na takýto trest vo štvrtok, 25. mája, Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil útočníka zo Šurian. Ten sa vlani pokúsil zavraždiť dvoch ľudí, streľbu prežili. Obžalovaný Jozef streľbu priznáva, no vraždiť vraj nechcel. Podľa súdu bol ale zámer jasný.

Postrelení muži sa navzájom nepoznali. V osudný večer sa ale s obžalovaným videli v bare. Ten ich pozná z minulosti. Starší z nich ho vozil autobusom do školy a v bare malo prísť k malej roztržke. Mladší z poškodených s ním mal konflikt v minulosti pre jeho bývalú priateľku. Keď sa nad ránom vracali domov, zaznel výstrel. "V priebehu približne jednej hodiny vystrelil na obidvoch poškodených, najskôr ich odsledoval, potom na nich vystrelil, s tým že boli zasiahnutí do hornej polovice tela, čiže zozadu do chrbta," uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Strelec bol údajne šikanovaný

Strelec Jozef súdu tvrdil, že ho jeden z dvojice v minulosti v autobuse slovne šikanoval. "Keď ma vozil do školy sa mi vysmieval a mal problémy aj s mojím strýkom," povedal strelec Jozef Časko. Obžalovaný sa k streľbe priznal, no odmietol že by chcel vraždiť.

Tento zámer ale potvrdil senát, ktorý obžalovaného Jozefa uznal za vinného. "Z pokračovacieho, obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu, ako aj zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody vo výške 22 rokov," predstavila rozsudok hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Lipšic tvrdí, že na základe svedeckých výpovedí, kamerových záznamov a znaleckého dokazovania sa súdu podarilo preukázať, že cieľom páchateľa bolo mužov usmrtiť.

​Rozsudok nie je právoplatný

Obžalovaný sa voči nemu odvolal a rozhodovať tak bude Najvyšší súd. "Na základe vykonaného dokazovania, tá právna kvalifikácia, ktorá bola súdom uvedená v rozsudku, nie je správna a to dokazovanie ju neodôvodňuje," vysvetlil Miloslav Tóth, obhajca obžalovaného. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy