Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Nájsť ubytovanie pre šelmy z ranča, kde zomrel ošetrovateľ, je na Slovensku nemožné
Zdielať na

Nájsť ubytovanie pre šelmy z ranča, kde zomrel ošetrovateľ, je na Slovensku nemožné

ŽILINA / Po tragédii na ranči pri Žiline jednu šelmu polícia zastrelila, ďalšiu uspal veterinárny lekár. Čo bude s ďalšími nie je isté. Mali by to byť levy a tigre. Ak sa ich nepodarí predať či umiestniť v zariadeniach na Slovensku alebo iných krajinách, čaká ich usmrtenie.

To, že sa na ranč pri Žiline, kde došlo k tragédii, sťažovalo veľa ľudí, potvrdili TV JOJ viaceré zdroje. "Roky som spolu s organizáciami na ochranu zvierat upozorňoval aj práve na tento problematický zoo ranč," uviedol europoslanec Martin Hojsík. A to, že tam niečo nebolo v poriadku potvrdil v stredu,17. mája, aktuálny minister úradníckej vlády a doteraz šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. "Tie priestory nevyhovovali," uviedol Jozef Bíreš.

​Na mieste je tak otázka, kto pochybil, keďže ranč napriek zisteniam nedostatkov a bez povolenia fungoval od roku 2019 až doteraz. "V prvom rade chovateľ a následne regionálna veterinárna a potravinová správa," dodal Bíreš. Osud šestnástich šeliem, ktoré na ranči ostali, sa aktuálne rieši. Ak sa pre ne nenájde nové miesto na Slovensku či v iných krajinách, bude nezvratný. "Uspanie a potom eutanázia," dodal Bíreš. "Je o absurdné, doplatia životom na túto nekompetentnosť," vyjadrila sa zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

Umiestniť tigre a levy do zariadenia, kde by mohli dožiť, teda do útulku pre šelmy, je na Slovensku problematické. Štátne zariadenie nemá kapacitu a rovnako je na tom aj súkromné, kde môžu divé zvieratá dožiť. Aj keď jeden z tigrov z ranča pri Žiline by podľa informácií TV JOJ predsa len mohol mať šancu. Údajne o neho prejavila záujem bratislavská zoo. Do ich záchrany, čo by znamenalo ich umiestnenie, sa zapojili slovenské i medzinárodné ochranárske organizácie. Ani tu to ale nie je jednoduché, keďže aj v Európe sú rezervácie pre ne plné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy