Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Motor na LPG treba mať zapísaný v technickom preukaze
Zdielať na

Motor na LPG treba mať zapísaný v technickom preukaze

V pravidelnej rubrike Ako to nespackať radí prezident PZ Ján Packa.

Pani Katarína má prerobené auto na LPG. Chce sa ale opýtať, či v prípade policajnej kontroly potrebuje pri sebe mať okrem dokladov od auta aj potvrdenie o technickej spôsobilosti plynového zariadenia.

"Doklad o montáži plynového zariadenia nemusí mať vodič pri sebe, ovšem toto zariadenie musí mať zapísané v technickom preukaze vozidla."

Pán Štefan by si chcel prestriekať niektoré časti auta. Chce sa ale opýtať, koľko percent pôvodnej farby musí na ňom ostať, aby nemal problém s policajtmi.

"Zákon neustanovuje, koľko percent farby treba mať prevažne na vozidle. Zákon hovorí o vizuálnej časti vozidla, ktorá je prevažne tej istej farby, pričom je možné si dať zvlášť do technického preukazu kapoty, dvere, nárazník inej farby. Takže v tomto prípade, ak chce mať niekto farebné auto, môže si ho upraviť v technickom preukaze a od policajtov má pokoj."

Pani Katarína z Bánoviec nad Bebravou sa chodí bicyklovať so svojím psíkom. Ten jej beží po pravej strane, teda medzi bicyklom a krajnicou. Nie je jej však jasné, či tým neporušuje pravidlá cestnej premávky.

"Takýmto spôsobom neporušujete pravidlá cestnej premávky, pretože bicykel ide po správnej strane a myslím, že ste si vybrala vhodnú formu ochrany aj pre psíka, tzn. medzi bicyklom a krajnicou."

Podľa policajta, ktorý nám píše, boli na niektorých okresných riaditeľstvách zrušené operačné strediská. Tie spadali pod riaditeľa vnútorného odboru okresného riaditeľstva.

"Tieto operačné strediská boli presunuté na krajské riaditeľstvá, pričom funkcia riaditeľa vnútorného odboru OR PZ zostala. Takýmto ľuďom ostal aj pôvodný plat + príplatok za riadenie, aj keď už týchto ľudí neriadia. Nie je tak náhodou už táto funkcia zbytočná?"

"Myslím, že to je logické, keď niekomu odbudne práca a charakter činnosti, že by nemala zostať ani funkcia. Samozrejme pozrieme sa na to a myslím si, že prehodnotíme miesta riaditeľov vnútorných odborov a prekvalifikujeme ich možno na miesta riaditeľov vnútorných oddelení."

A sme na konci. Vaše ďalšie otázky nám stále môžete posielať na emailovú adresu akotonespackat@joj.sk.

Najčítanejšie správy