Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj medzi nimi sa nájdu "čierne ovce". Inštruktori autoškoly nafúkali
Zdielať na

Aj medzi nimi sa nájdu "čierne ovce". Inštruktori autoškoly nafúkali

TRNAVA/PREŠOV/TRENČÍN / Majú byť príkladom pre žiakov, no aj medzi nimi sa nájdu čierne ovce. Hovoríme o inštruktoroch v autoškolách. Aj medzi nimi sa totiž objavil prípad alkoholu za volantom. No nemusí nafúkať len inštruktor. V Trnave prišiel na jazdu žiak s viac ako 1,5 promile.

Bola to bežná kontrola. Za volantom sedela inštruktorka autoškoly. Podrobila sa aj dychovej skúške. "Výsledok bol pozitívny, dosiahol hodnotu takmer 0,6 promile," upresnila hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová. Po pozitívnej dychovej skúške policajti žene ďalšiu jazdu zakázali a zároveň jej odobrali vodičský preukaz. "V podstate prišla o prácu a myslím si, že to je ešte horšie, ako prísť o vodičák," vyjadril sa dopravný analytik Maroš Palesch. Vo všeobecnosti platí, že inštruktorský preukaz treba do piatich dní odovzdať. A tak skoro sa k nemu vodič nedostane. Neznamená totiž, že ak mu vráti vodičák, dostane späť aj preukaz inštruktora. "Určite je tam aj bezúhonnosť, inštruktor by mohol žiadať o inštruktorský preukaz o tri roky. Tri roky by mal byť bezúhonný," uviedol Jozef Rohaľ zo Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl.

Vzhľadom na to, že na Slovensku máme asi 600 autoškôl a 1 700 inštruktorov, ide o ojedinelý prípad. "Povolanie inštruktora by malo byť také, že inštruktor by mal byť príkladom," dodal Rohaľ.

Za volantom sa nevyznamel aj 42-ročný inštruktor z okresu Trenčín. V čase čerpania dovolenky narazil do stĺpa rozhlasu. Hoci na mieste nezostal a v jazde pokračoval, policajti ho ľahko vypátrali. "Vodič si nevšimol, že po náraze do stĺpa zostala na mieste tabuľka s evidenčným číslom jeho vozidla. Bol podrobený dychovej skúške s výsledkom 2,69 promile alkoholu v dychu," vyjadrila sa  Elena Antalová, hovorkyňa KR PZ v Trenčíne. Po tomto alkoholovom excese inak obľúbený inštruktor po 10-tich rokoch pôsobenia v autoškole skončil.

Do problémov sa dostal aj 20-ročný uchádzač o vodičský preukaz v Trnave. Počas jazdy sa inštruktorovi jeho správanie nepozdávalo. Zavolal políciu. "V dychu mu namerali 0,77 mg/l čo je 1,60 promile," dodala hovorkyňa KR PZ Trnava, Mária Linkešová. Sudca ho právoplatne uznal za vinného. Okrem podmienky dostal aj zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na tri roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy