Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Krádež v múzeu za 40-tisíc: Zlodejom káble aj tak nepomôžu
Zdielať na

Krádež v múzeu za 40-tisíc: Zlodejom káble aj tak nepomôžu

MARKUŠOVCE / Ich snahu o zachovanie pamiatok a slovenskej histórie ničia zlodeji. Múzejníci zo Spiša sa s nimi stretli v Markušovciach, kde rekonštruujú národnú kultúrnu pamiatku - kúriu Zuzana. Krádežou medených káblov narobili zlodeji škodu za desiatky tisíc eur. Robotníkom zničili trojtýždňovú prácu.

Táto historická kúria z 18. storočia si v novodobej histórií nepamätá nájazd zlodejov. Dožila sa ho, až keď prechádzala rekonštrukciou. Zlodeji zrejme využili nočný pokoj na stavenisku a vybrali sa po káble. "Sme veľmi radi, že došlo k rekonštrukcii tejto pamiatky. Je to historický objekt, odkrývajú sa zákutia, ktoré musíme riešiť. A do toho aj takéto extrémne problémy," uviedla riaditeľka Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Zuzana Krempaská.

Miloš Singovský zo stavebného dozoru tvrdí, že došlo ku krádeži káblov, ktoré boli osadené v stenách v zvislých konštrukciách. Rovnako došlo aj ku krádeží alebo poškodeniu elektroinštalácií ktoré boli zabetónované v chráničkách v stropnej konštrukcii. "Vznikla obrovská škoda nie len z finančného hľadiska, ale aj z časového hľadiska," dodal. 

Trojtýždňovú prácu musia stavbári vytvoriť na novo. Predbežne škodu vyčíslili na 40-tisíc eur. Nevedno, či to zlodeji vedeli, ale káble sú už po ich vytiahnutí zo stien nepoužiteľné. Osoh pre nich môžu mať iba v zberni druhotných surovín. "Tým, že došlo k prerušeniu jednotlivých obvodov, tak nie je možné ich svorkovať alebo spájať. Preto je ich potrebné ťahať na novo," vysvetlil Singovský.

Zlodeji tak stavbárom urobili poriadny škrt cez rozpočet. Podľa múzejníkov je už súčasná hodnota ukradnutých káblov nízka v porovnaní so škodami, ktoré vznikli na stavbe. "V súčasnosti sú vykonávané potrebné úkony s cieľom objasnenia tohto skutku. Poverený príslušník obvodného oddelenia Markušovce v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin krádeže," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Košice Jana Mésarová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy