Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podpaľači zničili od januára desiatky áut. Ohrozovali aj spiace deti.
Zdielať na

Podpaľači zničili od januára desiatky áut. Ohrozovali aj spiace deti.

KOŠICE/DUNAJSKÁ LUŽNÁ / O mužovi, ktorý si sám podpálil auto a priznal sa, sme v Krimi hovorili včera (8.5). Podpálených áut však pribúda a nie rukami majiteľov. Dnes sú to prípady z Košíc a Bratislavy, ktoré síce spolu nesúvisia, ale spôsob, akým auto podpálili, je takmer identický.

Praktiky ako z 90. rokov. Páchatelia v priebehu pár mesiacov poškodili viacero áut. Plamene poškodili aj iné objekty, či dokonca rodinný dom. Neznámy páchateľ preskočil plot a vtrhol na cudzí pozemok. Na zaparkované auto v časti motora nalial tekutinu, ktorú následne zapálil. Deň predtým zhorelo aj ďalšie auto, tiež rovnakým spôsobom. "Vo všetkých prípadoch je príčinou vzniku požiaru úmyselné zapálenie neznámou osobou," ozrejmila hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, Jana Matis Libová. 

Nejde však o prvé podobné prípady, od začiatku roka takýmto spôsobom zhorelo desiatky áut. Do jedného dvora sa dokonca vrátili dvakrát a to po troch mesiacoch. "Jednalo sa o nové Porsche a Audi Q5. Prvé bolo poliaté, zapálené a z toho sa chytilo druhé auto, potom samozrejme plot, bránky a už to bolo meter a pól od domu," povedal majiteľ podpálených áut.

Všetky luxusné autá boli zaparkované pri dome čím páchatelia ohrozili aj spiacu rodinu. "Bolo to niečo strašné čo sa deje poslednú dobu a manželka, dcéra, malý vnuk tu už prestávajú nejak tie srandy, tie musia ísť bokom. To je už aj všeobecné ohrozenie alebo poprípade sa môže kvalifikovať ako pokus o vraždu a tak ďalej, to už nie sú srandy," dodal majiteľ podpálených áut.

Keďže ide zväčša luxusné autá ako BMW, Audi či Porsche, škody dosahujú desiatky tisíc eur. Majitelia sú ochotní ponúknuť aj odmenu ak niekto dopomôže k dokázaniu skutkov. "Kamerové záznamy sú kompletné, sú aj indície len teraz pracujeme na dokázaní a to je ta ťažšia časť," doplnil majiteľ podpálených áut. 

Podpaľač úradoval aj v obci neďaleko Bratislavy. V Dunajskej Lužnej sa zameral na toto SUV. Aj v tomto prípade muža zachytili kamery. Podpaľač s kapucňou na hlave a na bicykli si najskôr priestor poriadne obzrel, potom zobral do rúk fľašu s tekutinou, ktorú nalial do auta. Princíp bol pritom rovnaký ako v prípadoch v Košiciach. "Určite to nerobil prvýkrát pretože to nalieval do miesta, kde je filter. Stále mi to nejde do hlavy, čo prečo začo a vôbec nemám žiadne súvislosti zatiaľ," ozrejmil poškodený. "Vypadá to tak, že sa minimálne inšpirovali niekde na internete alebo si to naštudovali, pretože keď sa jedná o nejakého amatéra, tak podpálenie auta nie je nejaká jednoduchá záležitosť," avizoval Štefan Farkaš, zakladateľ skupiny HAKA. 

Páchateľom pritom hrozí až 8 ročné väzenie, ak sa dokáže, že áut podpálil viac, sadzby sú ešte vyššie. "Evidentne to majú naštudované, evidentne to lejú tak, aby s podpálením vozidiel nemali žiaden problém," dodal Farkaš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy