Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Záchranári z bane v Novákoch mali jednu z najťažších služieb v živote
Zdielať na

Záchranári z bane v Novákoch mali jednu z najťažších služieb v živote

NOVÁKY / Banskí, pozemní, ale aj leteckí záchranári majú za sebou jeden z najťažších zásahov. Reč je o nešťastí, ktoré sa pred pár dňami stalo v bani Nováky. 200 metrov pod povrchom došlo k vyhoreniu metánu a zranilo sa osem baníkov. My sme sa stretli s operátormi tiesňovej linky, ktorí záchranné zložky koordinovali.

"Nám volal dispečer z baní, že došlo k vznietenie metánu v bani. Povedal, že to nebol výbuch, ale my sme museli riešiť, čo metán spôsobuje. Vedeli sme, že v bani máme ľudí, nevedeli sme koľko," povedali operátorky linky tiesňového volania 155. 

Operátori záchrannej zdravotnej služby v Trenčíne zohrali pri záchrane baníkov mimoriadne kľúčovú úlohu. "Najskôr nikto nevedel koľko je tam ľudí. Postupne ako ich vyberali sa aj posielali záchranné zložky," doplnil vedúci operátor Martin Krajčo. Z bane im oznámili, že prví baníci budú z podzemia vonku do 15 tich minút. Zranení dokázali prejsť po vlastných nohách viac ako dva kilometre.

Operátori robili všetko preto, aby si ich hneď po vyfáraní prevzali pozemní a leteckí záchranári. "Začali sme obvolávať nemocnice, aby sme vedeli kde koho pošleme. Tým, že boli štyria ťažko zranení, tak sme vedeli, že musíme volať posily," dodali operátorky. Priamo na mieste zasahovali bok po boku banskí, pozemní, ale aj leteckí záchranári. Všetkým išlo o jedno - dostať baníkov čo najrýchlejšie do nemocníc. "Tam išlo aj o to, aby sme určili to správne zdravotnícke zariadenie," vysvetlil hlavný operátor Viliam Sládek. 

"Sme vedeli, že máme dve centrá popáleninové na Slovensku, ktoré sú ďaleko od Novák," opísala operátorka Miroslava Petrisová. Preto neváhali a namiesto poslali štyri vrtuľníky. Dvaja ťažko zranení baníci skončili v popáleninovom centre v Košiciach a dvaja v Bratislave. Zvyšní v bojnickej nemocnici. Až potom si záchranári mohli vydýchnuť. "Ja som bola šťastná, chcela som aj plakať. Ten stres sa vyplavil až potom. Vnímala som to, ako že sme časti jedného diela záchrany," uzavreli operátorky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy