Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nešťastie v bani Handlová: Vinníci ani po 14 rokoch nie sú potrestaní
Zdielať na

Nešťastie v bani Handlová: Vinníci ani po 14 rokoch nie sú potrestaní

HANDLOVÁ / 10. augusta 2009 došlo v bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii. Pri mohutnom výbuchu zahynulo 20 chlapov. Vinníci dodnes neboli potrestaní. Konečný verdikt mohol vyriecť Krajský súd v Trenčíne, ale nestalo sa.

Vyzerá to tak, že pozostalí, ale aj tí ktorí prežili, sa spravodlivosti tak ľahko nedočkajú. Krajský súd v Trenčíne na neverejnom zasadnutí rozhodol, že vec sa opäť vráti do Prievidze"Je to kolotoč donekonečna, neviem, kedy sa to vyšetrí," povedala vdova Dana Hincová. "Ja som povedal, že to bude nekonečný príbeh," vyjadril sa zachránený baník Miroslav Masarik. Prvý rozsudok padol pred ôsmimi rokmi. Sudca troch riadiacich pracovníkov baní uznal za vinných. "Obžalovaní Ladislav Halbavý, Jozef Tatalák a Dalibor Richter sa uznávajú za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia," uviedol sudca Okresného súdu Trenčín.

Sudca im vymeral 5, 6 a 8 rokov za mrežami. Odvolali sa a Krajský súd vec vrátil na opätovné prejednanie. Sudca vyniesol opäť ten istý rozsudok. Nasledovalo odvolanie a scenár sa zopakoval. Krajský súd znovu vec vrátil tomu istému sudcovi. "V ďalšom konaní bude úlohou súdu prvého stupňa nepochybne a určito na základe vykonaného dokazovania ustáliť, či obžalovaní spáchali skutky, ktoré sú im kladené za vinu," informovala Andrea Vodičková z Krajského súdu Trenčín. "Predsa by sa človeku uľavilo. Tam sa nedodržiavali predpisy," dodala Dana Hincová.

"Keď hlásili záchranári, že je ten požiar obrovský, mali odvolať ľudí a akcia by bola zrušená," povedal Miroslav Masarik. Súd má opäť zisťovať, či obžalovaní svojím konaním skutočne sťažili hasenie požiaru a ktoré skutočnosti sa reálne podieľali na vzniku samotného výbuchu. Nie je vylúčené, že prizve ďalších znalcov. To proces ešte predĺži. "V auguste to bude 14 rokov. Myslím si, že sa to ani nevyšetrí," skonštatovala Hincová. Krajský súd navyše v odôvodnení uvádza, že prvostupňový súd by mal zvážiť mimoriadne zníženie trestov okrem iného aj preto, že konanie trvá veľmi dlho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy