Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Žena chcela muža uškrtiť káblom. Trpela mentálnou retardáciou
Zdielať na

Žena chcela muža uškrtiť káblom. Trpela mentálnou retardáciou

PREŠOV / 37-ročnú ženu odsúdil Okresný súd v Prešove za vraždu v štádiu pokusu. V afekte napadla muža, ktorého chcela uškrtiť káblom. Ten mu obmotala okolo krku a zvierala mu ho, hoci sa muž snažil brániť. Ak by ho nezachránili jeho príbuzní, žena by ho zrejme uškrtila.

​37-ročnú Eriku predviedli pred súd. Je obžalovaná z pokusu o vraždu. V jednom z bardejovských bytov chcela zavraždiť muža jej opatrovníčky. "Vzala do rúk biely predlžovací elektrický kábel, následne pristúpila k poškodenému sediacemu na posteli, kde prehodila elektrický kábel cez hlavu poškodeného a obtočila ho okolo krku a následne ho ťahaním oboch koncov s cieľom poškodeného usmrtiť škrtila," oznámil prokurátor. Žene obžalovanej z vraždy v štádiu pokusu hrozil pôvodne trest odňatia slobody v trvaní 15 až 20 rokov. Zo súdu odchádzala napokon s rozhodnutím o 9-ročnom treste.

"Obžalovanú zaradil do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia," uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove Michal Šoltys. "Súd zobral do úvahy tú skutočnosť, že obvinená sa ku skutku priznala a úprimne ho oľutovala," informoval obhajca obžalovanej Michal Novák. Okrem tejto poľahčujúcej okolnosti súd zohľadnil jej mentálny zdravotný stav a prostredie, v ktorom žila. Obvinená bola už v minulosti zbavená spojprávnosti.

K jej konaniu výrazne prispelo i časté požívanie alkoholu. "V stave spáchania skutku obžalovaná trpela mentálnou retardáciou," dodal Novák. "Známky retardovanej osobnosti na rozhraní ľahkej a stredne ťažkej mentálnej retardácie s dominantnými impulzívnymi a antisociálnymi rysmi, ovládacie schopnosti boli znížené forenzne podstatne, nie ale vymiznuté," prečítal predseda senátu znalecký posudok z oblasti psychiatrie. "Súd uznal naše argumenty, stanovil trest pod dolnou hranicou trestnej sadzby," uzavrel Novák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy