Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bývalý dekan Prírodovedeckej fakulty UK sa priznal k prijatiu úplatku
Zdielať na

Bývalý dekan Prírodovedeckej fakulty UK sa priznal k prijatiu úplatku

BRATISLAVA / Bývalý dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského sa priznal k prijatiu úplatku. Milan Trizna si mal podľa polície vypýtať 20-tisíc eur. Úplatok mal žiadať v súvislosti s eurofondovou zákazkou. O prípade sme vás informovali vo včerajšom vysielaní. Väzbe sa ale vyhol a za mrežami tak neskončil. Pomohlo mu priznanie.

Vidina ľahkého prilepšenia sa mu stala osudnou. Zamestnanca Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského policajti v stredu, 19. apríla, prichytili priamo pri čine. Docent Trizna sa so sumou 20 tisíc eur chystal opustiť priestory budovy, plán mu ale nevyšiel. Zastavili ho policajti a skončil s obvinením. "Osobe M.T. bolo včera vznesené obvinenie za zločin prijímania úplatku, pričom obvinený sa k spáchaniu trestného činu priznal a prejavil záujem o konanie o dohode o vine a treste," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Policajti docenta Triznu údajne chytili, keď už mal peniaze pri sebe. Podľa Denníka N majú policajti podrobne zadokumentované aj stretnutia so zástupcom firmy, počas ktorých pýtal peniaze. Do prípadu bol nasadený aj policajný agent. "Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry o ďalšom procesnom postupe vo veci rozhodne po ukončení vyšetrovania," uviedla Tökölyová.

Denník N upozornil na to, že Milan Trizna bol za prírodovedeckú fakultu koordinátorom projektu, cez ktorý sa investujú eurofondy do obnovy školy. Zastrešoval tak zákazky za milióny eur. Úplatok si pýtal údajne v súvislosti s preberacím konaním urobených stavebných prác na prírodovedeckej fakulte. "Univerzita Komenského odsudzuje akékoľvek prejavy korupcie a poskytuje maximálnu súčinnosť pri vyšetrovaní. Dekan prírodovedeckej fakulty s okamžitou platnosťou odvolal zadržaného zo všetkých vedúcich a koordinačných funkcií," uviedla Lenka Miller, hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave. 

Obvinený docent Milan Trizna je aktuálne stále zamestnancom Univerzity Komenského. Za prijatie úplatku hrozí obvinenému docentovi dva až päť rokov za mrežami. Vďaka priznaniu by ale v rámci dohody mohol vyviaznuť s oveľa miernejším trestom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy