Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Chvíľa na vagóne stále mladíka život. Zasiahol ho elektrický prúd
Zdielať na

Chvíľa na vagóne stále mladíka život. Zasiahol ho elektrický prúd

GALANTA / 21-ročného mladíka zabilo 25 tisíc voltov. Pravdepodobne z frajeriny vyliezol na vagón vlaku. Zasiahlo ho však trakčné vedenie a zomrel pred očami priateľky.

Bol to slnečný veľkonočný pondelok, keď sa dvojica išla prejsť. Krátko pred osemnástou hodinou podvečer prišli na železničnú stanicu v Galante. Tam chcel mladík vyliezť na vagón jedného z vlaku. "Táto osoba neoprávnene vstúpila na odstavený vozeň na koľaji číslo jedenásť," informovala Ria Feik Achbergerová, hovorkyňa ŽSR.

"K nešťastnej udalosti prišlo pravdepodobne z nevedomosti mladíka," uviedla trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Neuvedomil si zrejme, že nad nimi je trakčné vedenie, ku ktorému je nebezpečné sa i len priblížiť. Kamarátke len podal svoje osobné veci, ako aj telefón a vyliezol po rebríku hore. Len čo sa priblížil, nemal žiadnu šancu.

Po tom, ako mladíka zasiahlo niekoľko tisíc voltov, ho odhodilo na zem. Na miesto dorazili záchranné zložky, no mladého muža sa už zachrániť nepodarilo. Jeho telo bolo totiž veľmi blízko vedeniu, a to ho stiahlo. Po zásahu začal horieť. "V týchto trakčných vedeniach je 20 tisíc voltov jednosmerného prúdu, ktorý pri prechode ľudským telom vyvoláva teplotu niekoľko stoviek stupňov v priebehu pár sekúnd," informoval Viliam Dobiáš, záchranár a špecialista urgentnej medicíny.

Elektrická iskra preskočí aj na pár desiatok centimetrov. V takomto prípade má človek šancu prežiť. Ako jeden z mála to zažil známy tanečník Laco Cmorej. Počas natáčania videoklipu na železničnej stanici vyliezol na vagón. Po zásahu prúdom začal horieť. 5 dní bol v umelom spánku, zo zranení sa dostával niekoľko mesiacov a podstúpil aj plastiky. Napriek tomu, že mu lekári nedávali žiadnu šancu na prežitie, mal obrovské šťastie. "Tam sa stalo tisíc zázrakov, že ja som mohol byť ako jeden uhlík zoškvarený, mŕtvy a mať rozmixované orgány, ale chvalabohu som dostal nejaký život navyše," povedal vtedy Cmorej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy