Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zanedbaný mesačný Paľko z osady zomrel. Dalo sa smrti predísť?
Zdielať na

Zanedbaný mesačný Paľko z osady zomrel. Dalo sa smrti predísť?

RICHNAVA / Mesačný Paľko zomrel v nemocnici po tom, čo ho z Richnavskej osady vzali záchranári v zúboženom stave. Bol podvyživený a podchladený. Počas svojho krátkeho života totiž žil v chudobných podmienkach. Čo v tomto prípade zlyhalo prišli na Spiš zisťovať poslanci sociálneho parlamentného výboru. Redaktor TV JOJ Matúš Gavlák zisťoval informácie v rozhovore s predsedom Výboru NR SR pre sociálne veci Vladimírom Ledeckým (SaS).

​Čo bolo vašim motívom, aby ste sem prišli?

V prvom rade, ja tu bývam, čiže to nemám ďaleko. Tá medializovaná udalosť je, že dieťa doplatilo na to, že malo málo potravy a veľa chladu – bolo zanedbané. Neprišli sme riešiť tento prípad, pretože ho rieši polícia. My sme sem prišli skôr hľadať, aby sme takýmto prípadom predchádzali. Chceme zistiť, kde sa stala v systéme chyba, že to nebolo zachytené, a potom sa snažiť tieto zistenia pretaviť buď do zákonov, alebo do konzultácií s ministerstvami, ako treba systém zmeniť, aby sa to nestávalo.

To nie je jediný prípad, ktorý sa na Spiši udial. Vzápätí pár dní nato sa udial ďalší takýto prípad.

Pred chvíľou sme skončili rokovanie na Okresnom úrade práce. Nejde len o túto obec, ale o všetky, kde žijú vylúčené spoločenstvá. Je veľmi veľa prípadov, kde musíme zasahovať a kde deti nemajú starostlivosť, akú by mali mať. Často sa rozhodnutím určuje náhradná rodinná starostlivosť, len tento prípad bol výnimočný tým, že sa ten problém nezachytil a skončilo sa to tragicky.

Ako zatiaľ prebiehajú rokovania? Dospeli ste aj k nejakým záverom, čo treba zmeniť?

Teraz sme len začali na Okresnom úrade. Dlho trvajú tie problémy. Okresný úrad Spišská Nová Ves je druhý okres na Slovensku, ktorý má najviac spisov v sociálno-právnej ochrane na jedného pracovníka. Už to svedčí o tom, že tí pracovníci reálne nemôžu stíhať a robiť tú robotu kvalitne, lebo to množstvo prípadov, ktoré majú, je enormné.

O Richnave sa hovorí, že je v rámci tohto problému zanedbania starostlivosti detí najvypuklejšia. Je to pravda?

Vylúčená rómska osada, ktorá je tu v Richnave, je jedna z najproblémovejších v rámci regiónu Spiš, a to vo všetkých oblastiach. To znamená, bývanie, nezamestnanosť, problémy v škole, a to sa tak nabaľuje. Ak je takáto problémová lokalita, tak nevieme, kde vôbec začať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy