Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tragický pád diaľničného mosta: Znalci sa nevedia zhodnúť
Zdielať na

Tragický pád diaľničného mosta: Znalci sa nevedia zhodnúť

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Už vyše roka sa spišskonovoveský súd venuje tragickému prípadu pri výstavbe severnej diaľnice D1. Pri Iliašovciach sa v roku 2012 zrútila konštrukcia mosta vo výstavbe. Zahynuli pri tom štyria ľudia. Od začiatku pojednávaní sa hovorilo o tom, že najviac svetla dajú do prípadu súdni znalci. Existuje ale viacero znaleckých posudkov, pričom takmer každý je iný.

Po množstve svedkov a poškodených sa program pojednávania posunul. Na rad tak prišli súdni znalci. O posudky sa postarali najväčšie kapacity v oblasti stavebníctva, ktoré sú uznávané na Slovensku aj v zahraničí. Dva posudky sú v prospech obžalovanej nemeckej architektky Sabine. "Chyba nastala zrejme v tom, že neboli úplne dodržané úložné podmienky pre vežu v strede mostného poľa. Došlo k nerovnomernému sadaniu, ktoré sme aj geodeticky dokázali. Toto vyvolalo nežiadúce navýšenie síl, napätí a tak ďalej," uviedol profesor Stanislav Kmeť. Tomuto zisteniu konkuruje iný posudok od odborníka. Podľa neho chýbali na železnej podpornej konštrukcii pri výstavbe mosta ďalšie zabezpečovacie prvky.

Podľa znalca taktiež nesedeli rozmery

"To bolo úplne jasne z výkresovej dokumentácie vidieť, že tam si ani ten statik, ktorý to robil, ani nikto iný, kto to mohol kontrolovať nevšimol, že sperná dĺžka je podstatne väčšia, ako ona napísala vo svojom statickom posúdení," tvrdí profesor Vladimír Benko, autor ďalšieho znaleckého posudku.

Vyjadril sa aj obhajca obžalovanej Martin Puchalla: "Videli ste aj včera aj dnes, že profesori, ktorí sú významnými kapacitami či už u nás alebo v zahraničí, tak každému vyjde nejaký iný výsledok. Doslova sa hádajú o tom, kto má pravdu." Vladimír Benko reaguje, že vzhľadom na to, že posudky sa vykryštalizovali takto rozdielne, jediná rozumná vec, ktorú je teraz potrebné urobiť, je rekonštrukcia prípadu jedna ku jednej. "To by jednoznačne preukázalo, ktoré posudky boli bližšie ku pravde," dodal.

Podľa znalca by pri takom pokuse bolo pekne vidieť, čo povolilo a kvôli čomu sa začala železná podporná konštrukcia, takzvaná veža, rúcať. "Môže to možno prispieť k náležitému objasneniu veci. Je to na rozhodnutí v konečnom dôsledku súdu či takýto návrh bude akceptovať. Nebol to samozrejme návrh zatiaľ zo strany procesných strán, ale zo strany znalca," dodal Puchalla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy