Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nelegálne privezený odpad na našom území vrátime Talianom. Bude na to dohliadať polícia
Zdielať na

Nelegálne privezený odpad na našom území vrátime Talianom. Bude na to dohliadať polícia

MARTIN / Poliaka, ktorý pred necelými troma rokmi nelegálne priviezol na Slovensko sedem kamiónov odpadu, obvinili z neoprávneného nakladania s odpadmi. V pondelok, 13. marca, časť privezeného odpadu opäť nakladali na kamión.

​Poliak, ktorý je už právoplatne odsúdený a na Slovensku dostal podmienku, vystupoval pred troma rokmi ako konateľ firmy. V Martine si od nič netušiaceho podnikateľa prenajal plochu, z ktorej si nakoniec urobil odpadkový kôš. "Malo dôjsť k dovozu a vyloženiu minimálne siedmich kamiónov s odpadom o celkovom objeme asi 250 metrov kubických, ktorý je zaradený v kategórii „O“, čím vznikla ujma na životnom prostredí Slovenskej republiky," informovala ešte v roku 2020 bývalá hovorkyňa KR PZ Žilina Jana Balogová.

Odpad, ktorý sem bol navozený nelegálne, sa teraz vráti späť do krajiny pôvodu. Umelý trávnik pochádzal z ihriska v Taliansku. Slovensko ho teraz Talianom vráti. "Naši inšpektori zabezpečujú dohľad pri prevzatí tohto odpadu," uviedol hovorca Inšpekcie ŽP Dávid Vido. "Bude sa to ešte vážiť, ale malo by to byť tak okolo 23 ton. Môžem vziať maximálne 60," povedal poľský vodič. Krajina pôvodu, v tomto prípade Taliansko, nahradí aj všetky náklady spojené s prevozom.

"Na celý prevoz tohto odpadu bude dohliadať polícia, aby tento odpad nebol opätovne vyložený niekde na Slovensku. Hliadky pôjdu až na hranicu," dodal Vido. "Iba Inšpektorát životného prostredia v Žiline v minulom roku zistil nezákonnú cezhraničnú prepravu odpadu v 45 prípadoch. Ten k nám prúdi najmä z Talianska, Nemecka, Poľska a Maďarska," upozornil riaditeľ Slovenskej inšpekcie ŽP Ján Jenčo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy