Skoro jasno
15°
Bratislava
Starosta mal dať pokyn na zrezanie nadmerného množstva topoľov. Bráni sa, že on chybu nespravil
Zdielať na

Starosta mal dať pokyn na zrezanie nadmerného množstva topoľov. Bráni sa, že on chybu nespravil

TORYSA / Starosta obce Torysa na východnom Slovensku má problém. Podľa polície mal dať pokyn na zrezanie topoľov. Problém je, že vo väčšom množstve, než to povolilo životné prostredie. Stromy sú preč, ale starosta sa bráni, že on chybu nespravil.

Išlo o 29 topoľov. Lemovali vyšliapanú cestu popri miestnom potoku, kde je naplánovaná cyklotrasa. Podľa starostu obce išlo o staré stromy, ktoré ohrozovali ľudí a niekoľko rokov sa dožadovali ich výrubu. "Ja som zabezpečoval to, aby nedošlo k škode majetku a životu," uviedol starosta Torysy Jozef Stedina. V rozhodnutí o povolení na výrub je osemnásť topoľov. V skutočnosti bolo spílených o jedenásť viac. Samotný výrub zabezpečovala pre obec externá firma. Spílila stromy, ktoré podľa starostu obce označila zamestnankyňa Okresného úradu.

"Ja si myslím, že došlo k nejakému omylu zo strany pracovníka úradu," pokračoval starosta. Polícia viní starostu. Nielen z neoprávneného výrubu topoľov, ale aj z krádeže spíleného dreva. "V rozpore so zákonom o ochrane prírody a krajiny dal z pozície starostu pokyn na výrub jedenástich topoľov s obvodom pňa od 353 do 480 centimetrov," informovala hovorkyňa PPZ Karolína Barinková. "Ja som ten, ktorý vydal pokyn zrezať označené stromy spoločnosti, ktorá bola zazmluvnená a tá rezala označené stromy. Môžem to vnímať tak, že spoločnosť pílila označené stromy a nie číslo, čo sme sa bavili," vyhlásil Stedina.

Podľa starostu obce mohla chyba nastať pri označovaní stromov. To, či to niekto kontroloval, sa štáb TV JOJ z Okresného úradu nedozvedel. "Pracovníčka na vlastnú žiadosť na Okresnom úrade Sabinov už nepracuje a jej nadriadený je novozvolený starosta," oznámila prednostka Okresného úradu Sabinova Beáta Pribulová. "Myslím si, že pracovník úradu si je vedomý, že pochybil, a chybu si nechce priznať," dodal Stedina. Prípadom sa zaoberá polícia. Ekologická ujma spôsobená neoprávneným výrubom stromov bola vyčíslená na viac ako 35-tisíc eur.

"Vyšetrovateľ enviropolície oddelenia Prešov vzniesol obvinenie voči starostovi obce v okrese Sabinov za prečin porušovania ochrany stromov a krov v súbehu s prečinom krádeže," upresnila Barinková. Podľa starostu obce ide o veľké nedorozumenie. To, čo mali získať z predaja spíleného dreva, pokrylo sotva výdavky spojené s výrubom. Obec musela navyše zabezpečiť výsadbu nových stromčekov. "Ja si myslím, že to je nejaký omyl a verím, že zdravým rozumom sa to dá na pravú mieru," uzavrel.

Celé vyjadrenie starostu obce Torysa Jozefa Stedinu si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy