Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Varila na svadby, no neodvádzala dane. Dôchodkyňa doplatila na výplatu "na ruku"
Zdielať na

Varila na svadby, no neodvádzala dane. Dôchodkyňa doplatila na výplatu "na ruku"

BELÁ NAD CIROCHOU / Na lavicu obžalovaných si sadla 70-ročná dôchodkyňa z Belej nad Cirochou. Prokurátor ju viní z toho, že neviedla účtovníctvo a neodvádzala dane, pričom osem rokov zabezpečovala pohostenie a výzdobu na svadbách. Kým žena hovorí, že išlo o pár akcií, na súde vypovedali svadobčania, ktorí tvrdia, že termín museli rezervovať aj rok a pol vopred.

Podľa obžaloby ku skutku dochádzalo od roku 2012 do roku 2020. Dôchodkyňa síce mala vydané živnostenské oprávnenie, no neplnila si povinnosti. "Pani neviedla žiadnu evidenciu na kontrolu hospodárenia, a to aj napriek tomu, že v tomto období pravidelne za odplatu poskytovala služby spojené so zabezpečovaním stravy na rôznych spoločenských a kultúrnych akciách," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. Dôchodkyňa čelí obžalobe zo skresľovania údajov hospodárskej evidencie a z neoprávneného podnikania.

Na súde vypovedali viacerí svadobčania. Potvrdili, že dôchodkyňa pre nich varila priamo v obecných priestoroch a po hostine obžalovanej platili v hotovosti. To na základe dodacieho listu. Na ňom bolo uvedené IČO živnostníčky, dátum aj rozpísané položky. Okrem stravy aj výzdoba. Termín svadby dohadovali podľa obsadenosti aj rok či dokonca rok a pol vopred.

Dôchodkyňa pochybenie odmieta

Na prvom pojednávaní obžalovaná vyhlásila, že sa vinná necíti. Toto uviedla vo výpovedi v prípravnom konaní. "Ak by som aj neviedla všetky potrebné písomnosti podľa predpisov, nespôsobila som určite nijakú škodu na štátnom rozpočte, práve naopak, po každej akcii mi ľudia ďakovali," uvádza v jej mene prokurátor OP Humenné.

Bráni sa, že išlo o približne štyri akcie ročne. Starosta hovorí o maximálne ôsmich. Inak to vidí vtedajší miestny poslanec Marek Štutika: "Priemerne odhadujem, že ich bolo okolo tridsať. Bol porušený zákon o majetku obce. Pán starosta si tú pani dosadil svojvoľne, bez podpísania zmluvy, bez výberového konania."

Starosta ale na súde uviedol, že túto kuchárku takpovediac "zdedil" po svojich predchodcoch. Sudca pojednávanie odročil. Chce predvolať pracovníčku odboru živnostenského podnikanie a od úradu si zároveň vyžiada celý spisový materiál obžalovanej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy