Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nigérijčan s kokaínom v žalúdku dostal 20 rokov
Zdielať na
Krimi

Nigérijčan s kokaínom v žalúdku dostal 20 rokov

Zdroj: TASR

"Nechcel som to urobiť, bol som donútený mužom menom David," obhajoval sa Chelson pred vynesením rozsudku.

Prokurátorka v záverečnej reči navrhla pre Nigérijčana trest na dolnej hranici sadzby. Podľa prokurátorky obžalovaný účelovo vypovedal, že ho donútili k prehltnutiu toboliek s drogou s tým, že je to len nejaká potrava.

„Musel si byť vedomý, že ide o činnosť nelegálnu,“ povedala prokurátorka, lebo inak by si mohol človek, ktorý ho k pašovaniu donútil, previezť drogu aj sám.

„Ja som naozaj nevedel, že vnútri sa nachádza kokaín, nechcel som to urobiť, bol som donútený mužom menom David,“ uviedol ešte pred vynesením rozsudku obžalovaný a dodal, že ak ho prepustia, tak pôjde do Madridu a bude kontaktovať tamojšiu políciu, aby hľadala spomínaného muža.

Obhajkyňa navrhovala, aby Nigérijčana oslobodili spod obžaloby, alebo jeho skutok prekvalifikovali v prospech jej klienta. Podľa nej sa nedokázalo, že Nigérijčan spáchal obzvlášť závažný zločin a protidrogová jednotka nevedela uviesť, čo je to pojem bežná dávka, ktorý sa v prípade spomína. Podľa nej mala zadržaná látka menšiu hodnotu, ako bolo stanovené. Upozornila, že obžalovaný nechcel drogy predávať.

Chelson Macjude I. je Nigérijčan s trvalým pobytom v Španielsku, ktorý priletel 27. júna 2009 na bratislavské letisko z Prahy, kam sa dostal zo Španielska. Colníci ho zadržali a testom na drogy zistili, že ich má asi v tele. V nemocnici vylúčil 66 toboliek s celkovou hmotnosťou 927 gramov, z čoho asi 25 percent tvoril kokaín, zvyšok boli prímesi.

CR SR/ilustračné

Podľa žalujúcej prokurátorky sa z drogy dalo vyrobiť viac ako 11-tisíc až 23-tisíc dávok drogy, ktoré sa dali predať na čiernom trhu za 174 600 až 465 600 eur pri cene za bežnú dávku 15 až 20 eur.

Nigérijčan pred vyšetrovateľmi v minulosti uviedol, že občas fajčí marihuanu a kokaín, denne pije alkohol. V Madride v parku mu muž s menom David povedal, aby prehltol látku, ktorá mala byť holandskou marihuanou.

Sľúbil mu, že ak látku odovzdá vo Viedni, dostane 1 000 eur, v prípade nedodania sa mu vyhrážal, že pošle ľudí, ktorí mu zabijú dcéru aj jeho samotného. Obžalovaný peniaze potreboval, preto s ponukou súhlasil. Kde David býva, Nigérijčan nevie, dohodli sa v parku a pozná len bar, kde sa tento muž zvykne zdržiavať.

CR SR

Chelson Macjude I. je jedným z troch Nigérijčanov, ktorých postupne v rozpätí niekoľkých júnových dní roku 2009 zadržali na bratislavskom letisku a následne u nich colníci zistili drogy v žalúdku. Pašeráci potom kapsule, v ktorých bol väčšinou kokaín a raz heroín, vylúčili v nemocnici. V žalúdkoch mali vždy okolo 70 kapsúl s hmotnosťou od 700 do 1 200 gramov. Na Slovensko prilietali z Prahy, kde prestupovali z bruselskej linky. Zo zaistených drog by sa dali vyrobiť desaťtisíce dávok pre narkomanov, na čiernom trhu by sa ich hodnota vyšplhala na státisíce eur.

34-ročného Nigérijčana Raymonda O. už odsúdil prvostupňový súd na 10 rokov väzenia. Počas procesu sa k pašovaniu priznal, ale pozadie kauzy a identitu človeka, ktorý ho s drogami poslal, veľmi neobjasnil. Jeden z Nigérijčanov zas tvrdil, že chce na súde tlmočenie v rodnom jazyku igbo.

V novembri na bratislavskom letisku zadržali policajti ďalších dvoch nigérijských pašerákov drog pri akcii Parabola. Pašovali kokaín v hodnote vyše 75-tisíc eur. Policajti v priestoroch vnútroletiskového autobusu našli kapsulu s 50 gramami kokaínu, jeden zo zadržaných mal ďalšie dve kapsule vo svojom tele, v tých bolo 100 gramov kokaínu. Z tohto množstva drogy by sa dalo vyrobiť až 9 700 jednorazových dávok. Predpokladá sa, že Bratislava bola len tranzitnou krajinou a kokaín mal poputovať do Rakúska, prípadne Českej republiky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy