Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dieťa opitých rodičov sa už domov nevráti, zrejme poputuje do centra pre deti a rodiny
Zdielať na

Dieťa opitých rodičov sa už domov nevráti, zrejme poputuje do centra pre deti a rodiny

SKALICA / Skalicou otriasol v stredu 15. februára hrozivý incident. Krátko pred 4. ráno boli policajti privolaní do bytu, z ktorého sa ozýval zúfalý krik detí. Susedia mali pocit, že deti sú priamo ohrozené na živote a zdraví. Polícia už začala vo veci trestné stíhanie.

Rodičia spolu s ich ďalšou blízkou osobou strávili Valentína nanajvýš nezodpovedne. V noci mali dokorán otvorený a nezabezpečený balkón proti prípadnému pádu detí, muž mal v krvi 3 promile, ich matka odmietla fúkať. Policajtom sa však priznala, že s jej druhom pila a údajne má užívať aj lieky. V byte bola aj jej rodinná príbuzná. Piť alkohol mali v neďalekom pohostinstve.

Len 8-mesačné dievčatko utrpelo zranenia, pre ktoré je momentálne hospitalizovaná v nemocnici. Po prepustení nepoputuje domov, umiestnená by mala byť do centra pre deti a rodiny. Staršie deti zostávajú v starostlivosti starej mamy. "Situácia dieťaťa a jeho rodiny sa pravidelne vyhodnocuje. V prípade, ak pominú dôvody umiestnenia dieťaťa v zariadení, dieťa je zverené do náhradnej rodinnej starostlivosti alebo sa vráti domov a starostlivosť o dieťa zabezpečujú rodičia," informovala Marianna Šebová, hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podľa informácií televízie JOJ polícia začala v tomto prípade trestné stíhanie za prečin neposkytnutia pomoci. Opitým rodičom hrozí trest odňatia slobody na 2 roky. "Právna kvalifikácia môže byť doplnená, respektíve zmenená podľa ďalších okolností celého prípadu," uviedla Mária Linkešová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave. 

Podľa informácií TV JOJ sa jedna žena na základe mediálneho zverejnenia podujala vziať si deti pod svoje ochranné krídla. Najprv však musí podať žiadosť na súd a biologickí rodičia musia byť úradne pozbavení rodičovských práv.

Rodičia detí boli na mol opití, dvere musel policajtom otvoriť len 3-ročný chlapec. V byte sa okrem neho nachádzalo 8-mesačné dievčatko, ktoré bolo na tvári zakrvavené aj s viditeľným opuchom nad okom. Ďalší, 1,5-ročný chlapček bol aj so starším chlapcom bez zranenia. Spolu s deťmi boli v byte prítomní aj traja dospelí, tí však na výzvy vôbec nereagovali. V jednej z izieb bol navyše otvorený balkón. 

Podľa informácií televízie JOJ riešila sociálna kuratela danú rodinu ešte týždeň pred incidentom, polícia je vraj u nich pravidelne. Otec sa v nemocnici nevedel vyjadriť k tomu, ako dievčatko k zraneniu prišlo, z osudného večera si nič nepamätá.

Najčítanejšie správy