Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alarmujúce čísla prieskumu: Až 71,5 % opýtaných mladých ľudí sa zapája do rôznych bizarných online výziev
Zdielať na

Alarmujúce čísla prieskumu: Až 71,5 % opýtaných mladých ľudí sa zapája do rôznych bizarných online výziev

BRATISLAVA / Psychológovia z občianskeho združenia IPčko poskytli vlani na sociálnych sieťach viac ako 11 800 intervencií, ktoré súviseli s násilím a kyberšikanou.

Anonymný prieskum hlási alarmujúce čísla. Až 71,5 % opýtaných mladých ľudí v puberte sa zapája do rôznych bizarných online výziev, či už ide o ich hospitalizáciu na psychiatrických oddeleniach, predávkovaním sa paracetamolom, pridusením sa či zjedením psieho exkrementu. "Tie ďalšie čísla hovoria o tom, že až 36 percent mladých ľudí nemá pri sebe nikoho dospelého dôverného, s ktorým by mohli otvorene hovoriť, čo sa v online prostredí deje," informuje psychologička Zuzana Juráneková. 

Ich vzormi tak často bývajú influenceri. "Uvedomujem si ten vplyv, ktorý mám na mladých ľudí. Veľakrát sa mi stalo, že ak mi nejaký mladý človek napísal, čo by som urobila v jeho situácii, presmerovala som ho na IPčko, dokonca povedal, že niekoľkokrát s nimi komunikoval a že mu to veľmi pomohlo," vyjadrila sa influencerka Alexandra Godaly. 

IPčko denne mapuje 176 komunít, ktoré sa okrem výziev na sociálnych sieťach zaoberajú aj myšlienkami na sebapoškodzovanie či samovraždu. Mladým ľuďom v prípade psychických problémov stačí napísať pod príspevkom alebo komentárom hashtag som tu. Vďaka nemu nájdu odborníci z IPčka odkaz a prídu na pomoc.

V citlivom veku im podľa psychológov chýba zo strany najbližších pocit pozornosti a uznania. Výskumy ukazujú, že rodičia hovoria so svojimi deťmi iba 7 minút denne. "Ak chceme, aby naše deti vedeli vplyvom toho tlaku a že všade museli dosahovať úspech, tak aspoň, aby doma alebo v škole mohli byť samé sebou. Aby sme vytvárali také prostredie, kde nachádzajú rady, ako vyriešiť svoje ťažkosti," povedal riaditeľ IPčka Marek Madro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy