Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Šokujúci výsledok experimentu: Na ulici nechali ležať muža. Prešlo okolo neho 800 ľudí, pomohli iba traja
Zdielať na

Šokujúci výsledok experimentu: Na ulici nechali ležať muža. Prešlo okolo neho 800 ľudí, pomohli iba traja

BRATISLAVA / Zimné mesiace bývajú pre ľudí bez domova tým najťažším obdobím. Len za posledné tri roky riešili záchranári takmer 900 prípadov podchladenia, pričom štrnástim pacientom už pomôcť nedokázali.

Za fatálne následky podchladenia, s ktorými sa záchranári stretávajú, sa mohla podpísať aj ľudská ľahostajnosť. Väčšina ľudí totiž okolo osôb ležiacich na zemi alebo na lavičke jednoducho ticho prejde. Mnohých ľudí však sužujú zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú rýchlu lekársku pomoc. 

Napriek tomu si ich nikto nevšíma. Svoje o tom vie aj pán Miroslav, ktorý ležal v rámci sociálneho experimentu na lavičke. Skrytá kamera zachytila smutný fakt. Za viac ako hodinu prešlo okolo neho asi 800 ľudí. Pristavili sa pri ňom len traja. "Bol to ťažký zážitok. Keď si človek pozrie, koľko ľudí okolo vás prejde a nikto nič. Vy tam ležíte ako kus nejakého odpadu, povedal by som. Telefón do ruky, slúchadlá do uší a to je všetko," vyjadril sa figurant pán Miroslav.

Len za január tohto roka riešili záchranári 88 prípadov podchladenia, našťastie so šťastným koncom. Z 313 prípadov, ktoré riešili počas minulého roku, zahynulo 5 ľudí. "Jednoducho dá sa aj na tomto prípade, aj na týchto dátach ukázať, že skutočne tá ľahostajnosť a nevšímavosť, ako aj neposkytnutie prvej pomoci môže zabíjať," povedala hovorkyňa operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. 

Ľudia na ulici čelia podchladeniu z viacerých dôvodov. Často sú slabo oblečení alebo mokrí. Situáciu však komplikujú aj drogy, alkohol, nikotín či kofeín. "V prípade prítomností týchto nepriaznivých vecí sa oveľa rýchlejšie vyčerpá a skracuje sa ten časový limit, za ktorý je schopný organizmus udržať teplotné optimum nad 35 stupňov," informuje lekár Martin Balko. 

Pomôcť môže každý z nás. Minimálne tak, že sa dotyčného spýtame, či nepotrebuje pomoc, a keď je to nutné, zavoláme na číslo 155. Mnohí však nie sú ochotní na zdravotníkov počkať a poskytnúť ľuďom to, čo práve potrebujú. "Suché oblečenie, prikrytie, aby si dokázal teplotu udržať, energiu potrebuje. Bavíme sa o čokoláde, o sladkostiach. Dostatok tekutín, sladené nápoje," dodáva lekár Martin Balko. 

Útočiskom pre mnohých ľudí sú aj nocľahárne. V Nocľahárni sv. Vincenta de Paul trávia mrazivé noci stovky klientov. Len za minulý rok ošetrili takmer 300 ľudí, väčšina problémov súvisela so zimou. "Človek sa tu dostane k čistému suchému oblečeniu, môže sa osprchovať," povedal riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy