Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia ukončila vyšetrovanie ničivého požiaru. V domove seniorov na Spiši spôsobil miliónové škody
Zdielať na

Polícia ukončila vyšetrovanie ničivého požiaru. V domove seniorov na Spiši spôsobil miliónové škody

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / 29. marec roka 2022 bol veľmi stresujúcim dňom pre vyše 200 klientov a personál v domove dôchodcov na Spiši. Obrovský požiar zničil strešnú konštrukciu a celé vrchné poschodie. Bodku za týmto prípadom dali policajti až teraz.

Personál aj okoloidúci zvedavci sa koncom marca po vypuknutí požiaru dali na okamžitú evakuáciu. Ku zariadeniu sa ponáhľalo množstvo záchranných zložiek. Hasiči na streche bojovali s plameňmi a všetko to skončilo šťastne. Klientov presunuli do rôznych zariadení v okolí. Pomáhal, kto mohol a po požiari začala polícia s podrobným vyšetrovaním. To odhalilo, prečo vlastne začalo horieť. "Výsledkom rozsiahleho a veľmi dôkladného vyšetrovania je, že požiar vznikol presne nešpecifikovanou technickou poruchou na elektroinštalácii v podkrovných neobývaných a pre ubytovaných klientov neprístupných častí, a tento sa následne rozšíril na strešnú konštrukciu budovy, ktorej súčasti boli týmto požiarom zničené," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Košice Lenka Ivanová.

Škoda bola vyčíslená na 2 300 000 eur. Spišskonovoveský policajný vyšetrovateľ vtedy začal trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. "Vzhľadom na výsledky vyšetrovania vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi začaté trestné stíhanie zastavil, pretože tento skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci," informovala hovorkyňa.

"Toto bola aj podmienka, kedy poisťovňa mohla plniť túto poistnú udalosť. Tak už z takých praktických skúseností sa dalo predpokladať, že to mohlo byť iba z tohto. Keďže to vzniklo v tom medzistrešnom priestore," povedal primátor mesta Pavol Bečarik. Vrchné poschodie spišskonovoveského domova dôchodcov, ktoré vyhorelo je ešte stále stavenisko, majstrom sa ale už podarilo postaviť strechu a nehrozí tak, že bude do zariadenia zatekať. Prvú fázu rekonštrukcie tak ukončujú. "Určite to nie je konečná fáza. pripravujú sa už podklady na druhú etapu rekonštrukcie. A budú sa hľadať finančné zroje. Keďže ja som optimista, verím, že sa nájdu," vyjadrila sa riaditeľka domova dôchodcov Tatiana Mesarčíková.

"Oficiálna zbierka na dom dôchodcov bola uzavretá. Čiže už iba formou darovacej zmluvy, ktorá sa dá urobiť kedykoľvek. A čo sa týka financií, chýba nám niečo je to niečo plus mínus do dvoch miliónov," dodal primátor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy