Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najmasovejšia vražda na Slovensku má rozuzlenie. Súvisí s vraždou v Budapešti, ktorá jej predchádzala
Zdielať na

Najmasovejšia vražda na Slovensku má rozuzlenie. Súvisí s vraždou v Budapešti, ktorá jej predchádzala

BUDAPEŠŤ / Najmasovejšia vražda na Slovensku, masaker v dunajsko-stredskom bare Fontána má rozuzlenie. Výsledkom spolupráce slovenskej a maďarskej polície je vznesenie obvinenia a objasnenie tejto 10-násobnej vraždy po 23 rokoch. Súvisí s vraždou v Budapešti, ktorá jej predchádzala. Prokurátorka ale o udalostiach vo Fontáne zakázala policajtom hovoriť na piatkovej (20. január) tlačovke v Budapešti.

​Dôkazy, že išlo vlastne o cezhraničnú mafiánsku výpomoc, policajti získali až vlani. V piatok, 20. januára, v Budapešti na stole vystavili zbrane zaistené v dome v Budíne. Niektoré boli zaliate v betóne na balkóne. "Po dvadsiatich rokoch boli schopné maďarské a slovenské policajné orgány objasniť prípady, v ktorých nikto neočakával, že raz môže dôjsť k rozuzleniu," uviedol prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Rok 1999 – dve na pohľad nesúvisiace popravy – vo februári v Budapešti odstrelili mafiána Györgya Döchera a jeho ochrankára. O mesiac neskôr v Dunajskej Strede postrieľali desiatich členov mafiánskej skupiny pápayovcov, vrátane bossa Tibora Pápaya, v bare Fontána.

"Maďar Alex U., alias Turek, poveril svojho priateľa zo Slovenska Lajosa Sátora, aby zlikvidoval jeho obchodného partnera Györgya D. a jeho ochrankára. Popravu vykonali Sátorovi muži Karol B. a Árpád S.," informoval riaditeľ Národnej kriminálnej kancelárie, Maďarsko, Áron Jenei. Karol B. - zadržali ho pred dvomi rokmi v Nemecku. Vošiel do kaviarne v Budapešti so škorpiónom pod kabátom, Árpád strážil vchod. Dvadsiatimi ranami popravil Györgya D. a jeho spoločníka. Jeho manželku, ktorá sedela s nimi, ušetril. "Turek túto láskavosť oplatil aktívnou spoluprácou na dunajskostredskej 10-násobnej vražde, on bol jedným z trojice strelcov," vysvetlil Áron Jenei.

V bare Fontána, prezlečení za policajtov, na poschodí popravili desiatich pápayovcov. V tejto trestnej veci sú momentálne obvinení Alex U., prezývaný Turek a Karol B. "Vec je ešte stále v štádiu vyšetrovania a dozorová prokurátorka neudelila súhlas na to, aby som vás mohol podrobne o tejto vražde informovať," povedal riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Objednávateľ 10-násobnej vraždy, Lajos Sátor, je údajne mŕtvy. "Je pravda, že jeho telo zatiaľ nenašli, ale ak by Lajos Sátor žil, jeho priatelia a kumpáni by už boli zavraždení," opísal autor kníh o dunajskostredskej mafii Dávid Barak.

K dnešnému dňu je v rámci skupiny sátorovcov vyšetrovaných 50 zavraždených obetí, plus desiati pápayovci z baru Fontána. "Doposiaľ sa nám podarilo vykopať 23 tiel, niektoré prípady sú už právoplatne ukončené. Ako Karol B., tak aj Kristián K. majú s políciou spolupracovať, Turek sa cíti nevinný," doplnil Daňko. Oba prípady síce spolu súvisia, ale po vznesení obvinenia budú oba pojednávané na súdoch vo svojich domovských krajinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy