Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rôzne zranenia nie len po výbuchoch petárd ošetrovali záchranári. Náš štáb strávil noc s jednou z posádok záchrannej služby
Zdielať na

Rôzne zranenia nie len po výbuchoch petárd ošetrovali záchranári. Náš štáb strávil noc s jednou z posádok záchrannej služby

BRATISLAVA / Záchranári mali počas Silvestra 1558 výjazdov, čo je nižšie číslo v porovnaní s minulým rokom, kedy ich bolo viac ako 1700. Okrem zhoršeného zdravotného stavu riešili v Bratislave aj dopady alkoholu. Pozitívnou správou je, že nezaznamenali žiadne úmrtia na cestách či podnapitých mladistvých, ktorí by potrebovali pomoc.

2 minúty. To je maximálna doba, v rámci ktorej sa tím zdravotníckych záchranárov musí premiestniť z ich základne do auta na výjazd. Okolo pol jedenástej večer ich čakal prvý, ktorý súvisel so Silvestrom. Pacient ich čakal v kaviarni na Primaciálnom námestí. "Zrejme Silvestrovská oslava, niekto ho sotil, padol, mal povrchové poranenie hlavy, na mieste bol ošetrený," povedala záchranárka Renáta Buchová. Pána s rozbitou hlavou napokon zdravotnícki záchranári previezli do nemocnice.

Táto výjazdová jednotka si stihla užiť príchod Nového roka s nealkoholickým šampusom na svojej základni, o pár minút už opäť sedeli vo vozidle a čakal ich ďalší zásah, tentokrát do Lamača. "Bola to staršia pani, chronicky liečená s vysokým krvným tlakom, bola prevezená do FN na Kramároch," doplnila Buchová. 

Práve kardiovaskulárne ochorenia, hypertenzia ale aj akútne bolesti brucha stáli na rebríčku výjazdov najvyššie. Klesol však počet zranení, ktoré súviseli s nesprávnym používaním zábavnej pyrotechniky. Minulý rok ich bolo 32, tento len 20. "Najmladším pacientom bol 9 ročný chlapec z Trenčianskeho kraja. Tomu pri zapaľovaní vybuchla pyrotechnika v rukách, našťastie nedošlo k vážnemu poraneniu, odniesli si to len zhorené mihalnice a obočie. Nebol potrebný ani prevoz do nemocnice," uviedla hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. 

Pozitívnou správou je, že v porovnaní s predchádzajúcimi dňami výrazne poklesol počet zásahov k pacientom s vysokými teplotami a s akútnymi respiračnými ťažkosťami. Nechýbal ani alkohol. Príkladom bol opitý mladík na Hodžovom námestí o pol druhej v noci, ktorý robil problémy. "Policajti po príchode na miesto privolali tomuto mužovi RZP, ktorej následne poskytli asistenciu pri prevoze do jednej z bratislavských nemocníc. Vážnejšie narušenia verejného poriadku sme v centre BA nezaznamenali a priebeh osláv bol z pohľadu bratislavskej polície pokojný," uzavrel bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy