Jasno
11°
Bratislava
Divé svine na sídlisku vystrašili obyvateľov v hlavnom meste. Celé čriedy sa premávajú pomedzi paneláky
Zdielať na

Divé svine na sídlisku vystrašili obyvateľov v hlavnom meste. Celé čriedy sa premávajú pomedzi paneláky

BRATISLAVA / Obyvateľov bratislavskej Karlovej Vsi opäť trápia premnožené diviaky. Stratili akúkoľvek plachosť a čoraz častejšie sa vyskytujú aj v tesnej blízkosti ich domovov. Ľudia neskrývajú obavy.

Pozornosť Bratislavčanov pritiahla rodinka divej zvery, ktorá sa prechádzala rovno pred ich panelákmi. "Moje jedno šťastie bolo, že som mal psov, že som bol venčiť. Tým pádom oni zareagovali na to," povedal miestny obyvateľ Erik. 

Erik spozoroval deväť diviakov v skorých ranných hodinách. Stádo zverí pobehovalo po chodníku a následne sa prešlo cez cestu. Muž preto okamžite zalarmoval políciu. "Zavolal som klasicky mestských policajtov, tí následne ich odháňali preč," doplnil Erik. Pred pár mesiacmi ale hliadku zavolať nestihol. "Vtedy na mňa zaútočil a naháňala ma jedna z tých divých svíň," dodal Erik.

Obavy majú aj ďalší obyvatelia, ktorí pred svojimi panelákmi stretávajú diviaky pomerne často. "Otvoríme tam vchodové dvere a takto vám meter pred vami 17 divých svíň prepochoduje. Neviete, či sú hladné, vydráždené alebo aké, ale nie je to vôbec dobrý pocit," opísala miestna obyvateľka Hana. 

V blízkosti sa navyše nachádza detské ihrisko. Tamojší neskrývajú strach o tých najmenších. Podľa obyvateľky Márie to je nebezpečné hlavne pre deti. "Môže to byť nebezpečné, keď náhodou zareaguje zle ten diviak a urobí niečo, čo by urobiť nemal," ozrejmil Erik. 

Situáciu rieši samospráva

Situáciu sa snaží riešiť aj samospráva, ktorá spolupracuje s políciou, aj poľovnými združeniami. "Posledný odlov sa uskutočnil začiatkom decembra...3:49 tie hromadné odlovy, ktoré sa robili, mali pomerne vysokú úspešnosť. To bolo niekoľko desiatok kusov, ktoré sa odlovili," povedal vicestarosta Karlovej Vsi Branislav Záhradník. 

Diviaky sa ale aj napriek tomu stále vracajú a sú čoraz bližšie k ľudskému obydliu. Jedným z problémom má byť práve to, že zver stratila plachosť. "My už máme informácie aj od kolegov z mestskej polície, že aj keď vytláčajú diviakov z obytných zón, tak tie diviaky nereagujú ani na auto s majákmi," doplnil Záhradník. 

Karlova Ves je navyše ohraničená lesmi a diviaky tak často migrujú aj napríklad do opustených záhrad, kde nachádzajú potravu. "Vďaka týmto zanedbaným plochám sa ich stavy výrazne zvyšujú," povedal Marek Páva z mestských lesov Bratislava. No a problémom je aj to, že diviak nemá na južnom Slovensku prirodzeného predátora, ktorým je napríklad vlk. V tomto prípade preto musia zakročiť poľovníci. "Za minulý rok sme ulovili 237 kusov a za tento rok odhadujeme, že ten počet bude viac ako 400 kusov diviakov," uzavrel Páva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy