Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dopyt po zbraniach na Slovensku stúpa. Zbystriť pozornosť by mali majitelia plynoviek
Zdielať na

Dopyt po zbraniach na Slovensku stúpa. Zbystriť pozornosť by mali majitelia plynoviek

BRATISLAVA / Na Slovensku každý rok žiadajú vydať zbrojný preukaz tisícky ľudí. Zvýšený nápor nováčikov policajti evidujú najmä od vypuknutia konfliktu na Ukrajine. Aj napriek tomu majú povolenie vlastniť u nás zbraň iba tri percentá populácie. Podobne je to aj v susednom Česku. Zbystriť pozornosť by ale mali teraz majitelia plynových zbraní.

Na Slovensku má zbrojný preukaz približne 160-tisíc ľudí. Najviac ich držiteľov je v Bratislave. Ďalej nasleduje Banská Bystrica a Nitra. "Do konca októbra tohto roku sme vydali viac ako 12 200 zbrojných preukazov," uviedla hovorkyňa Prezídia PZ SR, Denisa Bárdyová. Posledné štatistiky ministerstva vnútra naznačujú, že záujemcov o zbrojáky pribúda. Zatiaľ čo napríklad v roku 2019 vlastnilo zbrojný preukaz niečo cez 148-tisíc ľudí, tak v porovnaní s týmto rokom ich bolo približne o 15-tisíc viac.

Štatistický prehľad držiteľov zbrojného preukazu na Slovensku:

Rok Počet
2022 (do 30.10.) 163 806
2021  151 584
2020  149 380
2019 148 694

Zdroj: MV SR

"Väčšinou, keď je nejaká krízová situácia, tak vtedy stúpne záujem o zbrojné preukazy. Napríklad pri začiatku konfliktu na Ukrajine bol väčší záujem hlavne pri nákupe streliva a postupne sa to ustálilo," vysvetlil spolumajiteľ strelnice v Bratislave, Miroslav Chrenko.

Viac záujemcov o zbrojný preukaz evidujú aj v Česku

Na Slovensku žije takmer 5,5 milióna ľudí a u našich západných susedov takmer raz toľko. Zaujímavosťou je, že na prepočet ľudí má u nás zbroják približne rovnaký počet obyvateľov ako v susednom Česku. Zo štatistiky vyplýva, že zo stovky obyvateľov sú držiteľom zbrojného preukazu traja ľudia.

Počet obyvateľov Počet držiteľov ZP
SR 5 434 712 163 806
ČR 10 525 739 312 872

Zdroj: MV SR, MV ČR, ŠÚ SR, ŠÚ ČR

Zbystriť pozornosť by mali všetci majitelia plynových zbraní

Do konca januára 2023 vzniká pre nich nová povinnosť."Keď sa bavíme o tzv. plynovkách alebo flobertových zbraniach s výkonom pod 7,5 Joulu, vznikla evidenčná povinnosť, to znamená vlastník takejto zbrane by ju mal prísť zaevidovať na oddelenie dokladov okresného riaditeľstva PZ, evidencia zbraní a streliva," vysvetlil Ľudovít Miklánek zo Združenia vlastníkov strelných zbraní. Okrem toho je každý majiteľ takzvanej plynovky povinný predložiť zbraň k fyzickej kontrole. "V rámci tohto oznámenia je potrebné predložiť aj doklad o kúpe zbrane, prípadne čestné prehlásenie o spôsobe nadobudnutia tejto zbrane. Následne bude v príslušných informačných systémoch polície táto zbraň zaevidovaná a za správny poplatok vo výške 6 eur bude žiadateľovi vydaný preukaz zbrane," opísala Bárdyová.

V prípade, že spomínanú povinnosť majitelia plynových zbraní odignorujú, dopúšťajú sa priestupku, čo im môže následne v budúcnosti skomplikovať získať zbrojný preukaz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy