Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Dopyt po zbraniach na Slovensku stúpa. Zbystriť pozornosť by mali majitelia plynoviek
Zdielať na

Dopyt po zbraniach na Slovensku stúpa. Zbystriť pozornosť by mali majitelia plynoviek

BRATISLAVA / Na Slovensku každý rok žiadajú vydať zbrojný preukaz tisícky ľudí. Zvýšený nápor nováčikov policajti evidujú najmä od vypuknutia konfliktu na Ukrajine. Aj napriek tomu majú povolenie vlastniť u nás zbraň iba tri percentá populácie. Podobne je to aj v susednom Česku. Zbystriť pozornosť by ale mali teraz majitelia plynových zbraní.

Na Slovensku má zbrojný preukaz približne 160-tisíc ľudí. Najviac ich držiteľov je v Bratislave. Ďalej nasleduje Banská Bystrica a Nitra. "Do konca októbra tohto roku sme vydali viac ako 12 200 zbrojných preukazov," uviedla hovorkyňa Prezídia PZ SR, Denisa Bárdyová. Posledné štatistiky ministerstva vnútra naznačujú, že záujemcov o zbrojáky pribúda. Zatiaľ čo napríklad v roku 2019 vlastnilo zbrojný preukaz niečo cez 148-tisíc ľudí, tak v porovnaní s týmto rokom ich bolo približne o 15-tisíc viac.

Štatistický prehľad držiteľov zbrojného preukazu na Slovensku:

Rok Počet
2022 (do 30.10.) 163 806
2021  151 584
2020  149 380
2019 148 694

Zdroj: MV SR

"Väčšinou, keď je nejaká krízová situácia, tak vtedy stúpne záujem o zbrojné preukazy. Napríklad pri začiatku konfliktu na Ukrajine bol väčší záujem hlavne pri nákupe streliva a postupne sa to ustálilo," vysvetlil spolumajiteľ strelnice v Bratislave, Miroslav Chrenko.

Viac záujemcov o zbrojný preukaz evidujú aj v Česku

Na Slovensku žije takmer 5,5 milióna ľudí a u našich západných susedov takmer raz toľko. Zaujímavosťou je, že na prepočet ľudí má u nás zbroják približne rovnaký počet obyvateľov ako v susednom Česku. Zo štatistiky vyplýva, že zo stovky obyvateľov sú držiteľom zbrojného preukazu traja ľudia.

Počet obyvateľov Počet držiteľov ZP
SR 5 434 712 163 806
ČR 10 525 739 312 872

Zdroj: MV SR, MV ČR, ŠÚ SR, ŠÚ ČR

Zbystriť pozornosť by mali všetci majitelia plynových zbraní

Do konca januára 2023 vzniká pre nich nová povinnosť."Keď sa bavíme o tzv. plynovkách alebo flobertových zbraniach s výkonom pod 7,5 Joulu, vznikla evidenčná povinnosť, to znamená vlastník takejto zbrane by ju mal prísť zaevidovať na oddelenie dokladov okresného riaditeľstva PZ, evidencia zbraní a streliva," vysvetlil Ľudovít Miklánek zo Združenia vlastníkov strelných zbraní. Okrem toho je každý majiteľ takzvanej plynovky povinný predložiť zbraň k fyzickej kontrole. "V rámci tohto oznámenia je potrebné predložiť aj doklad o kúpe zbrane, prípadne čestné prehlásenie o spôsobe nadobudnutia tejto zbrane. Následne bude v príslušných informačných systémoch polície táto zbraň zaevidovaná a za správny poplatok vo výške 6 eur bude žiadateľovi vydaný preukaz zbrane," opísala Bárdyová.

V prípade, že spomínanú povinnosť majitelia plynových zbraní odignorujú, dopúšťajú sa priestupku, čo im môže následne v budúcnosti skomplikovať získať zbrojný preukaz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy