Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mali sa podieľať na poprave podnikateľa. Vasaráb s Paulusom sa obrátil na európsky súd, ten rozhodol v ich prospech
Zdielať na

Mali sa podieľať na poprave podnikateľa. Vasaráb s Paulusom sa obrátil na európsky súd, ten rozhodol v ich prospech

BRATISLAVA / Európsky súd pre ľudské práva vydal rozsudok v prospech Ladislava Vasarába a Romana Paulusa. Dvojica sa mala podieľať na poprave podnikateľa v Šali. Aj napriek vysokým trestom svoju účasť popierajú. Na európsky súd sa obrátili preto, že im zamietli návrhy na opätovné vypočutie svedkov.

Krvavá poprava majiteľa erotického salónu otriasla Šaľou v roku 2010. Za 33-tisíc eur si mal podnikateľovu popravu objednať Ladislav Vasaráb. Z auta mal strieľať Roman Paulus zo samopalu. Motívom bol konkurenčný boj. Súd im vtedy vymeral 22 a 25 rokov. "Boli objektívne preukázané konkrétne skutočnosti, ktoré potvrdili účasť obžalovaného na tomto skutku," uviedol v roku 2013 sudca. 

Obaja muži tvrdia, že sú nevinní a za mreže ich údajne dostali svedkovia svojimi klamstvami. Prípad ožil v roku 2017, keď sa viackrát neúspešne usilovali o obnovu konania. Žiadali o opätovné vypočutie svedkov v ich prospech. "Senát sa stotožnil s návrhom prokurátora na zamietnutie obnovy," povedal v roku 2017 prokurátor. 

Súdy sa mali opierať najmä o svedectvá troch svedkov. Podľa odsúdených mali proti nim vypovedať výmenou za beztrestnosť alebo z pomsty. Dvojica sa preto obrátila na Európsky súd pre ľudské práva. "Sťažovatelia chceli, aby boli títo svedkovia vypočutí za účelom preukázania nedostatočného motívu k skutku, ako aj za účelom vyvrátenia výpovede svedka, na ktorej bolo napokon založené ich odsúdenie," informovalo ministerstvo spravodlivosti vo svojom stanovisku. 

Muži tvrdili, že sa súdy opierali len o usvedčujúce dôkazy predložené prokurátorom a rovnako neuviedli dostatočné dôvody, pre ktoré obnovu konania zamietli. S týmito tvrdeniami sa európsky súd stotožnil. "ESĽP dospel k záveru, že vzhľadom na to, ako vnútroštátne súdy reagovali na žiadosť sťažovateľov o výsluch svedkov v ich prospech, bolo konanie ako celok nespravodlivé a došlo k porušeniu článku 6 ods. 1 a ods. 3 písm. d) Dohovoru," dodalo ministerstvo. 

Európsky súd tak rozhodol v ich prospech. Dvojica mužov požadovala v tejto veci aj finančné odškodné, ktoré súd zamietol. Odsúdení majú teraz podľa špecialistky na trestné právo nárok na dovolanie, čo je mimoriadny opravný prostriedok, keďže bolo zásadným spôsobom porušené ich právo na obhajobu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy