Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Veterinárka so svojím tímom zachránila zanedbanú sučku. Majiteľ sa jej namiesto poďakovania vyhrážal
Zdielať na

Veterinárka so svojím tímom zachránila zanedbanú sučku. Majiteľ sa jej namiesto poďakovania vyhrážal

HUMENNÉ / Bola v takom zlom stave, že si mysleli, že neprežije. Dobrovoľníčky z karanténnej stanice v Humennom spojili sily a sučku Maju s deviatimi šteniatkami zachránili. Radosť napokon vystriedali obavy. Pôvodný majiteľ ich opakovane kontaktuje s vyhrážkami. Zanedbanú sučku si po liečbe chce vziať späť.

"Ani sme neverili, že prežije, pretože sme si prešli guardiami, korona vírusom, kokcídiami a inými črevnými problémami u tejto fenky," uviedla veterinárna lekárka z OZ Pomáhaj a chráň Lenka Lisá. "Podvýživené, vychudnuté, začervené, nezačipované a nikdy v živote nezaočkované a neošetrené," informovala asistentka veterinárnej lekárky z OZ Pomáhaj a chráň Stanislava Rutrichová. Túto sučku Maju dobrovoľníčky odobrali pred dvoma mesiacmi v jednej z obcí v okrese Medzilaborce. Do karanténnej stanice prišla spolu s deviatimi šteniatkami. Jedno ale okamžite uhynulo. "Bola totálne vychudnutá na kosť. Všetci sme sa delili a robili služby, kto kedy bude aj variť, pretože spočiatku nevedela vôbec jesť bežné jedlo pre psy, čiže granulky, konzervičky. Museli sme jej variť mäso, ryžu a cestovinu," doplnila Stanislava Rutrichová.

Tím karanténnej stanice ju doslova vypiplal. Radosť zo záchrany ale napokon vystriedali vyhrážky pôvodných majiteľov. Keď sa sučka zotavila, ozvali sa, že ju chcú späť. "Majiteľ povedal, že vytrhá brány a vie kde bývam, takže vie prísť aj ku mne domov," povedala Lenka Lisá. "Príslušníci Enviropolície sa prípadom zaoberajú a preverujú oznámené skutočnosti, viac informácií nateraz nie je možné poskytnúť," informovala hovorkyňa PP SR Denisa Bárdyová. "Viem, že nebola zaočkovaná a ani čipovaná, ale my sme ju netýrali. Nemala nijaké zlomeniny ani zranenia," uviedla pôvodná majiteľka sučky. To, že by mali dobrovoľníčky vrátiť Maju naspäť k pôvodnému majiteľovi, je pre ne neprípustné. Vrátili by ju tak naspäť do tých istých podmienok, kde takmer prišla o život a ich práca by tak nemala žiaden zmysel.

"Chápem, že ľudia sú vo veľmi zlej sociálnej situácii, ale keď nedokážem zabezpečiť potreby sebe, ako môžem vedieť zabezpečiť potreby tomu zvieraťu," pokračovala Stanislava Rutrichová. S majiteľmi štáb TV JOJ hovoril telefonicky. Uvedomili si, koľko by ich stáli náklady za dva mesiace v útulku a tiež veterinárne účty. Rozhovor ukončili s tým, že o Maju záujem nemajú. "Prečo by sme mali byť napádaní takýmito ľuďmi, ktorí v konečnom dôsledku neboli schopní zabezpečiť to, čo pes potrebuje?" zhrnula Lenka Lisá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy