Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Proces s exmoderátorom Žitným sa začne 1. marca
Zdielať na
Krimi

Proces s exmoderátorom Žitným sa začne 1. marca

Súd sa bude zaoberať odporom voči rozhodnutiu, na základe ktorého si má Žitný odpykať dva a pol ročný trest

Na spomínaný Okresný súd v Malackách bol 12. januára doručený odpor voči trestnému rozkazu, na základe ktorého bol exmoderátor televízie Markíza Rastislav Žitný odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody vo výške dva a pol roka.

"Podaním odporu sa trestný rozkaz ruší a zákonný sudca vytýči termín hlavného pojednávania," povedal vtedy hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. Prokuratúra sa vtedy nevyjadrila ku skutočnosti, že právny zástupca exmoderátora podal odpor voči trestnému rozkazu Okresného súdu v Malackách. V rámci hlavného pojednávania by mala vypovedať aj istá novinárka z bulvárneho denníka.

Spomínaný súd odsúdil Žitného na nepodmienečný trest odňatia slobody vo výške dva a pol roka trestným rozkazom v prípade tragickej dopravnej nehody, pri ktorej pred približne rokom a pol zahynul päťročný Tomáš Žilavý. "Počkáme si na hlavné pojednávanie," uviedol dnes námestník a hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek.

Súd vydal trestný rozkaz už v závere minulého roka a moderátor si mal trest v prípade, že by voči rozkazu nepodal v zákonnej lehote odpor, odpykať v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia.

Okresný súd Malacky vydal podľa paragrafu 353, odseku 1 Trestného poriadku dňa 30. decembra 2009 trestný rozkaz, podľa ktorého sa obvinený Mgr. R. Ž. uznáva za vinného zo spáchania prečinu usmrtenia podľa paragrafu 149, odseku 1, 2, písmena a Trestného zákona v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví podľa paragrafu 158 Trestného zákona. Za to sa odsudzuje podľa paragrafu 149, odseku 2 Trestného zákona, paragrafu 36, písmena j, paragrafu 37, písmena h, paragrafu 41, odseku 1 na úhrnný trest odňatia slobody vo výmere dva a pol roka.

Zároveň súd obvinenému uložil trest zákazu činnosti riadenia motorových vozidiel všetkých druhov na päť rokov. Podľa paragrafu 288, odseku 1 Trestného poriadku sa poškodený otec maloletého s nárokom na náhradu škody odkazuje na občianske súdne konanie. Proti trestnému rozkazu mohli podať odpor do ôsmich dní odo dňa jeho doručenia obvinený, osoby, ktoré sú oprávnené podať v jeho prospech odvolanie, prokurátor a poškodený, pokiaľ mu bola priznaná náhrada škody. Podaním odporu sa teda trestný rozkaz ruší a vo veci sa nariadi hlavné pojednávanie. Ak by sa v určenej lehote nepodal odpor, stane sa trestný rozkaz právoplatným a vykonateľným. "Voči trestnému rozkazu podáme odpor," avizoval už v piatok právny zástupca exmoderátora Ladislav Kuruc.

Netradične dlhé vyšetrovanie

Žitný sa mal 29. júna minulého roka na svojom audi rútiť po ceste za Rohožníkom veľkou rýchlosťou. Pritom nezvládol zákrutu a vzápätí narazil do Milana Žilavého (34) a jeho dvoch malých synov, ktorí sa vybrali na cyklistický výlet. Tomáško (†5) zahynul, jeho brat a otec utrpeli zranenia. V bezvedomí a vážne zranený skončil aj Žitný.

Žitný sa medzitým zapojil do normálneho života, lenže rodina Žilavých stále nepozná odpovede na svoju bolestnú traumu. "Možno práve preto to tak dlho trvá, že je prípad medializovaný. Orgány činné v trestnom konaní musia nehodu vyšetriť tak, aby dôkazy, na základe ktorých urobia konečné rozhodnutie vo veci, boli zákonné a v minimálnom rozsahu dávali možnosť obhajobe tieto dôkazy spochybniť," vysvetľoval pre denník Nový čas advokát rodiny Žilavých Adrian Kucek.

Vyšetrovanie najprv viazlo pre psychickú nespôsobilosť Žitného vypovedať, neskôr pre nové dôkazy, ktoré predkladal jeho advokát Ladislav Kuruc. Ako prvé Žitného advokát spochybnil závery znalca v odbore cestnej dopravy. Podľa znaleckého posudku išiel moderátor rýchlosťou presahujúcou 140 km/h. Podľa Kuruca znalec pracoval pri výpočtoch s nepresnými zameraniami a Žitný mal ísť "len" okolo 120 km/h. To by však stále bolo vysoko nad povolenú deväťdesiatku, písal okrem iného minulý rok spomínaný denník.

Zdielať na

Najčítanejšie správy