Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Falošný lekár nosil fonendoskop a pýšil sa titulmi. Dôchodcovia zomierali za záhadných okolností
Zdielať na

Falošný lekár nosil fonendoskop a pýšil sa titulmi. Dôchodcovia zomierali za záhadných okolností

BRATISLAVA / Na krku nosil fonendoskop a písal si tituly pred menom aj za menom. Kauza falošného lekára, ktorý bol v skutočnosti kuchár a riadil dom seniorov IRIS, konečne opäť ožila. Ivan Biháry spolu s falošnou sestrou Vanesou sa postavili pred súd. Vinia ich z toho, že podávali lieky chorým starčekom a starenkám. Takmer tridsať seniorov potom záhadne postupne zomrelo a ich telá museli exhumovať.

Kedysi ho na súd doviedli z väzby. V utorok, 13. decembra, prišiel ako voľný človek. Súdy nekonali a pre prieťahy ho museli z väzby prepustiť. Ivan Biháry, ktorý sa vydával za lekára a pýšil sa s titulmi, je v skutočnosti vyučený kuchár.

Biháry vinu odmieta. Tvrdí, že na videách on nie je. Potom zase tvrdí, že bol v zariadení iba riaditeľom a injekcie pichali iní. Biháry nedomyslel ani jeden malý detail. Napriek tomu, že tvrdí, že lieky nepodával a na videu nie je on, na súd prišiel s rovnakými hodinkami aké sú na videozáznamoch.

Spolu s Bihárym je obžalovaná aj Vanesa. Tá najprv v zariadení pracovala ako upratovačka. Neskôr z nej falošný lekár spravil sestričku. Pred súdom vyhlásila svoju vinu a k všetkému sa priznala. Alkohol, drogy a párty boli podľa svedkov na dennom poriadku. "Potom šli na balkón zapálili si marišku. A večer, to som aj videla, že na stole mali biely prášok, ktorý šňupali a práškový cukor to asi nebol," opisuje zamestnankyňa. 

Biháry je obžalovaný aj z toho, že vyhľadával nechránený sex napriek tomu, že je HIV pozitívny. On, ale tvrdí, že partnerom o stave povedal a že nie je prenášačom vírusu. Jedným z prekvapení v kauze je to, že obžalovaný súhlasil so zmenou sudcu.

V praxi to znamená, že pojednávanie pokračuje v bode, kde skončilo v minulosti pre dlhodobú PN vtedajšieho sudcu. Pojednávanie tak nejde od začiatku. Obžalovaný už navyše nemá ani advokáta. Obhajuje sa sám. Pred súd sa dvojica postaví opäť 3. marca 2023.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy