Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: Redaktor TV JOJ si vyskúšal na vlastnej koži, aké je to nemať domov a spať na ulici
Zdielať na

VIDEO: Redaktor TV JOJ si vyskúšal na vlastnej koži, aké je to nemať domov a spať na ulici

BRATISLAVA / Vo štvrtok, 1. decembra, bol v kalendári prvý zimný deň a mnohí sme to pocítili už len tým, že sme vyšli von. Bohužiaľ pre niektorých je práve ulica domovom. Redaktor TV JOJ Sebastián Pavlis si to vyskúšal aj s ďalšími dobrovoľníkmi počas akcie Noc vonku.

​Môžu si za to sami, ide o životný štýl, ktorý im vyhovuje, prípadne sú leniví a do práce sa im nechce. Toto sú najčastejšie mýty, s ktorými sa stretávame pri slove bezdomovec. Za všetkými sa ale skrývajú rôzne príbehy. "Pracujeme s rôznymi ľuďmi, či už sú to odchovanci z domovov, ľudia po výkone trestu, tiež pracujeme s mnohými seniormi a takisto s ľuďmi, ktorí majú zdravotné a psychické problémy," informovala  výkonná riaditeľka OZ Vagus Alexandra Kárová. To, že človek končí na ulici, si sám nevyberá. Často ide o súhru viacerých okolností. Horšie je to už s opätovným reštartom. Vplyvom narastajúcich cien energií prepadá viacero ľudí do chudoby. S nízkymi dávkami v hmotnej núdzi je hľadanie si strechy nad hlavou prakticky nemožné.

"Ľudia, s ktorými pracujeme, majú príjmy. Napríklad dôchodcovia majú 200 až 250 eur dôchodok, s tým nedá hľadať nájom, rovnako ľudia pracujúci na TPP majú okolo 400 až 450 eur," uviedla koordinátorka Integračného programu Dominika Kráľová. "Čo by najviac pomohlo, je systém prevencie. To, že by ľudia neprepadli cez sito," doplnila  Alexandra Kárová. Teploty pod bodom mrazu sú v týchto dňoch každodennou realitou ľudí bez domova. Symbolicky si to vyskúšali aj viacerí dobrovoľníci, ktorí strávili túto noc vonku. "My sme tu ale iba jeden deň a potom sa vrátime naspäť do našich životov. Ľudia bez domova takýto komfort nemajú a musia takto žiť každý deň. Spať na ulici v spacáku, ak vôbec nejaký majú a pritom od nich vyžadujeme, aby normálne fungovali. Nejde to," povedal dobrovoľník v ankete.

"Mamina chcela zbaliť aj karimatky, ale ja som jej povedala, že je to príliš veľké pohodlie," vyjadrila sa dobrovoľníčka. Na druhý deň ale realita bola iná. Mnohým sa spalo ťažko. "Najhoršie boli končatiny. Chcela som sa poriadne zakryť, ale už nebolo kam," priznala dobrovoľníčka. "Mal som iba deku a perinu, ale ten začiatok bol katastrofálny," povedal dobrovoľník v ankete. Studené noci pritom môžu u človeka bez domova vyvolať podchladenie, to má často fatálne následky. Riešenie môže byť pritom jednoduché.

"Keď vidíme nejakého človeka bez domova a má triašku a darujeme mu termofóliu z autolekárničky a zabalí sa do nej, tak v tej sekunde má pocit tepla. Samozrejme, je treba zabaliť aj hlavu," vysvetlil záchranár a špecialista na urgentnú medicínu Viliam Dobiáš. "V rizikových situáciách vieme ľudí previezť do zimného krízového centra pre ľudí bez domova na Hradskej ulici. Ide o nízkoprahovú službu s kapacitou tridsať lôžok," povedal hovorca Mestskej polície v Bratislave Peter Borko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy