Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Takmer 80-ročnú dôchodkyňu odsúdil Špecializovaný trestný súd za podporovanie pri príprave vrážd
Zdielať na

Takmer 80-ročnú dôchodkyňu odsúdil Špecializovaný trestný súd za podporovanie pri príprave vrážd

BANSKÁ BYSTRICA / Mala podporovať prípravu vrážd, dnes si vypočula rozsudok. 78-ročná dôchodkyňa pomáhala podľa obžaloby kamarátke, ktorá sa chcela zbaviť matky a otčima. Prípad spred roka uzavrel Špecializovaný trestný súd a ženu odsúdil na 8-ročné väzenie.

Zadržali ich počas akcie s krycím názvom Mrcha, v obci Gbelce pri Nových Zámkoch. 50-ročná Ildikó a 78-ročná Rozália sa spoznali na trhu, kde obidve predávali. Ildikó sa mala kamarátke zdôveriť, že chce predať dom, v ktorom býva matka a otčim. "Ten dom nebolo možné predať, lebo tam bolo vecné bremeno, kým poškodení ešte žili, takže tam bol motív," upresnil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Ildikó si za prípravu úkladnej vraždy odpykáva 11-ročný trest, ktorý jej v septembri potvrdil Najvyšší súd. Dôchodkyňa, ktorá kamarátku v plánoch na vraždu aktívne podporovala sa opäť posadila na lavicu obžalovaných.

Jej pôvodný oslobodzujúci rozsudok Najvyšší súd zrušil. "Ona ju podporovala aktívne v tom zámere, nebolo to len také nezáväzné rozprávanie," povedal. Špecializovaný trestný súd preto vyniesol nový rozsudok a 78-ročnú ženu poslal za mreže na 8 rokov. "Nie je to právoplatne skončené, podali sme odvolanie," vyjadril sa obhajca Michal Rampášek

Žena sa bránila, že o zámere kamarátky netušila, tá vraj konala na vlastnú päsť. Medzi dôkazmi boli aj policajné odposluchy a nasadený agent. "V tejto dobe je dôležité, aby sa takéto veci dostávali pred súd," dodal Lipšic. Pokiaľ tento rozsudok potvrdí aj najvyšší súd, 78-ročná dôchodkyňa by sa stala jednou z najstarších odsúdených na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy