Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Problém pre policajtov a záchranárov: Ľudí, ktorí nezvládli alkohol a skolabujú na ulici, pribúda
Zdielať na

Problém pre policajtov a záchranárov: Ľudí, ktorí nezvládli alkohol a skolabujú na ulici, pribúda

BRATISLAVA / Ľudí, ktorí nezvládli alkohol a skolabujú na ulici, pribúda. O opätovnom zriadení záchytiek sa však takmer 20 rokov len diskutuje.

"Opitý som ležal na ulici, prišla pre mňa sanitka a zobrali ma dovnútra, keď som bol nekľudný, dostal som nejakú injekciu a som prespal noc, ráno som podpísal papier, v podstate triezvy som odtiaľ odišiel preč," hovorí abstinujúci alkoholik. Abstinuje už 10 rokov. Záchytku, zariadenie protialkoholickej záchytnej izby, poznal dôverne. Za vytriezvenie v bezpečí musel vždy platiť. Poslednú zatvorili v lete 2004.

"Žiaľbohu je toho dosť často, za týždeň tých 8 určite. Pokúsime sa ho postaviť, aby nedošlo k podchladeniu a následne by mu zlyhali nejaké orgány," povedal Alexander Tóth, náčelník Mestskej polície v Komárne.

Muž v stredných rokoch skončil na zemi za bieleho dňa aj medzi kolotočmi na nedávnom jarmoku v Komárne. O neho sa postarali mestskí policajti. "Je to priestupkom proti verejnému poriadku, riešime to tak, že hneď privolá hliadka, kolegovia, zdravotnú pomoc. Boli záchytky, ja sa na to ešte pamätám, veľmi dobe to fungovalo, pomohli to kde uložiť toho podnapitého," uviedol náčelník Mestskej polície v Komárne  Alexander Tóth.

Štefan Tokár je dnes záchranár, pred rokmi pracoval na záchytke v Komárne. "Malo to svoje opodstatnenie, potom to prišlo s neplatičmi. Sú stavy, ktoré môžu zostať na záchytke, nepotrebujú lekárske ošetrenie," priblížil záchranár Štefan Tokár.

Bola tam posteľ, zdravotný dohľad a keď delikvent vyvádzal, pomohla polícia. "Bolo také, že aj doobeda sa niekto opil a slúžili 4. Ráno o 7 keď ich púšťali, ľudia chodili do práce, to bola najväčšia hanba pre nich," pokračuje Tokár.

Dnes človeka intoxikovaného alkoholom niet kam uložiť

Na ulici ho nemôžu nechať ani mestskí policajti. Tí volajú záchranárov. "A my až následne riešime, že sa dopustil nejakého priestupku," povedal Tóth.

Problém čo s opitými sa už takmer 20 rokov nerieši. Zatiaľ sa len diskutuje. "Týka sa to tak rezortu zdravotníctva, ako aj rezortu vnútra, zástupcov obcí a miest a musí ísť teda o konsenzus všetkých zainteresovaných. Rezort vnútra predložil do MPK materiál Vypracovanie návrhu mechanizmu na obnovu činnosti protialkoholických izieb a predloženie na Radu vlády SR pre prevenciu kriminality s navrhovaným gestorom MZ SR a spolugestorom MV SR," vyjadrilo sa Ministerstvo zdravotníctva SR.

Podľa ministerstva zdravotníctva je to multirezortná téma, ministerstvo vnútra sa od toho dištancuje. "Uvedená otázka nepatrí do našej pôsobnosti. Platná legislatíva (zákon č. 219/1996 Z. z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb) je v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR," uviedlo Ministerstvo vnútra SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy