Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vo väznici pracoval 12 rokov. Kukláči mu našli marihuanu a zvyškové množstvo metamfetamínu, v prípade rozhodol súd
Zdielať na

Vo väznici pracoval 12 rokov. Kukláči mu našli marihuanu a zvyškové množstvo metamfetamínu, v prípade rozhodol súd

RIMAVSKÁ SOBOTA / Vo väznici pracoval 12 rokov, dokonca aj v riadiacej funkcii. Niekoľko mesiacov ho však sledovali policajti a nakoniec ho vlani v lete zadržali kukláči. Pri osobnej a domovej prehliadke mu našli marihuanu. V prípade už rozhodol okresný súd.

Mareka spacifikovali na sídlisku pred panelákom, kde býval. Dobrovoľne vydal sušenú rastlinu, pri domovej prehliadke našli ďalšiu. Po obvinení ho postavili mimo služby. Odpracoval tam 12 rokov.

Hlavné pojednávanie s bývalým príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže začalo približne rok po policajnej akcii. Marekovi hrozilo 3 až 10 ročné väzenie. Stíhali ho na slobode, prišiel na každé pojednávanie aj s obhajcom. Podľa znaleckých posudkov mal marihuanu, z ktorej by sa dalo vyrobiť približne 34 obvyklých jednorazových dávok. Našli u neho aj zvyškové množstvo metamfetamínu.

"Nemal nikdy dočinenia s metamfetamínom a že bol len občasným užívateľom marihuany," uviedol obhajca.

"Občas som si zapálil, ale nič viac," priznal obžalovaný. Nepoprel, že marihuana bola jeho, no pobúrilo ho, že bol vykresľovaný ako drogový díler. To, že by
s drogami aj obchodoval, sa nepotvrdilo ani po výsluchu svedkov. Po ukončení dokazovania sa rozhodovalo o uznaní viny a o výške trestu.

"Som toho názoru, že je na mieste, aby bol obžalovaný uznaný vinným z daného trestného činu," vyjadril sa prokurátor Okresnej prokuratúry v Rimavskej Sobote.

Prokurátor uviedol, že obžalovaný doteraz trestaný nebol, pri vyšetrovaní spolupracoval a poukázal aj na výborné hodnotenie od bývalého zamestnávateľa. Navrhol podmienečný trest. Obhajoba ale namietala zákonnosť trestného konania, ako aj vykonania dôkazov. "Je potrebné obžalovaného spod obžaloby oslobodiť, a síce z dôvodu, že skutok sa nestal," vyhlásil obhajca.

Podľa súdu si Marek marihuanu neoprávnene zadovážil a prechovával za účelom vlastnej spotreby a bezodplatne ju poskytol a spoločne užil s ďalším užívateľmi. "Za to sa odsudzuje na trest odňatia slobody v trvaní 3 rokov. Samosudca obžalovanému výkon trestu podmienečne odkladá na skúšobnú dobu troch rokov s probačným dohľadom," uzavrel sudca Okresného súdu v Rimavskej Sobote.

Uložil mu obmedzenie, a to zákaz požívania alkoholických nápojov a iných návykových látok. Prokurátor bol s rozhodnutím súdu spokojný, obhajoba ale priamo na pojednávaní zahlásila odvolanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy