Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neefektivita pri prevoze pacientov v ťažkých psychických stavoch: Striedajú sa pri nich hliadky z troch okresov
Zdielať na

Neefektivita pri prevoze pacientov v ťažkých psychických stavoch: Striedajú sa pri nich hliadky z troch okresov

HORNÝ ZEMPLÍN / Policajné hliadky až z troch okresov sa na východe Slovenska musia vystriedať pri prevoze pacientov v ťažkých psychických stavoch. Môžu ohrozovať záchranárov. No a pri vzdialenejšom presune sa menia policajti zo všetkých okresov, ktorými záchranári prechádzajú.

"Traja záchranári a dvaja policajti mali problém udržať dieťa v pokoji," hovorí Jana Kandriková, predsedníčka Združenia odborných učilíšť Slovenska.

Špeciálne školy po celom Slovensku navštevujú deti s rôznym stupňom mentálneho postihnutia. Hoci sa so svojou diagnózou vedia popasovať a dokážu sa veľa naučiť, svoje emócie nemajú vždy pod kontrolou.

"Stáva sa, že aj 4 až 5 krát do mesiaca tu musíme privolať záchranku. Akonáhle voláme záchranárov, pri ťažkých psychických stavoch dieťaťa, tak automaticky je privolaná aj polícia," pokračuje Kandriková.

Následne sú odvezené na psychiatrické oddelenie do Michaloviec, čo je o dva okresy ďalej. "Vieme o tom, že hliadky sa striedajú z okresu do okresu a tým pádom sa aj predlžuje proces presunu dieťaťa do zdravotníckej starostlivosti," povedala Kandriková.

Podľa záchranárov sa policajti striedajú na hraniciach okresov

Napríklad policajti zo Sniny sprevádzajú sanitku do obce Dlhé nad Cirochou. Tam ich vymenia kolegovia z Humenného. Striedanie pokračuje aj v ďalšom okrese. "Pri uvedenom vychádzame z predpokladu, že osádka rýchlej zdravotnej pomoci žiada o asistenciu pri prevoze takéhoto pacienta práve z dôvodu, že pacient sa správa agresívne, nevypočítateľne, alebo napáda personál rýchlej zdravotnej pomoci," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

"Záchranári sú v zmysle trestného zákona chránenými osobami. Ich úlohou je pri stretnutí s agresívnym, násilným pacientom je zabezpečiť vlastnú bezpečnosť, bezpečnosť posádky a aj samotného pacienta," priblížila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Petra Lániková.

Otázne zostáva, či je efektívne meniť policajnú hliadku v každom okrese, cez ktorý sanitka prechádza. "Nastavený spôsob poskytovania asistencie pre RZP a RLP je interným aktom a z toho dôvodu ho nebudeme zverejňovať," vyhlásila Ligdayová.

"Tá hliadka môže byť v tom čase na inom mieste, kde ju viac potrebujú," uzavrela predsedníčka Združenia odborných učilíšť Slovenska Jana Kandriková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy