Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Väzenie pre mladého prevádzača: Za spoluprácu mu sudca vymeral miernejší trest
Zdielať na

Väzenie pre mladého prevádzača: Za spoluprácu mu sudca vymeral miernejší trest

TRENČÍN / Štyri roky a osem mesiacov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. To je trest pre ukrajinského prevádzača. 21-ročný muž viezol do Česka tridsať migrantov zo Sýrie. Zadržali ho ale policajti.

​Obžalovaný mal previezť utečencov z Maďarska do Česka. Pri Ilave ho ale zastavili policajti. V aute, ktoré šoféroval, sa viezlo tridsať mužov zo Sýrie. 21-ročný prevádzač skončil za mrežami. "V úmysle získať finančnú výhodu umožnil nedovolený prechod cez hranicu, čím spáchal zločin prevádzačstva," uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín. "On to sám nezinscenoval. Bol navedený treťou osobou," informoval obhajca obžalovaného Martin Bránik. Ponuku pracovať ako prevádzač našiel podľa jeho slov na internete. S ľuďmi, ktorí si túto službu objednali, sa nikdy nestretol.

"Za prevoz migrantov mal dostať sumu 250 eur za každú osobu," doplnil prokurátor. "On žiadne peniaze nedostal. Nemal teda žiadny majetkový prospech, bola to mladícka nerozvážnosť," povedal Martin Bránik. 7 500 eur, ktoré mu sľúbili, mal dostať až potom, ako migrantov privezie do Česka. To sa mu ale nepodarilo. Od začiatku sa ku všetkému priznáva a urobil tak aj na pojednávaní. "Priznávam sa, som vinný. Veľmi mi je ľúto, čo som spravil. Ak by sa dal vrátiť čas, tak by som to nikdy neurobil," vyjadril sa obžalovaný.

Hrozilo mu sedem až desať rokov za mrežami. Sudca mu ale nakoniec vymeral oveľa miernejší trest. "Obžalovaný je vinný, za to mu súd ukladá trest odňatia slobody na štyri roky a osem mesiacov," oznámil sudca na Okresnom súde Trenčín. Pomohlo mu to, že sa priznal, oľutoval a spolupracoval s políciou. Obhajoba žiadala podmienku. S tým ale sudca nesúhlasil. "Toto je adekvátny trest, ktorý bude aj signálom, že takéto porušenie je spoločnosťou prísne trestané," doplnil sudca. "Nie sme spokojní s trestom, a preto budeme zvažovať odvolanie," povedal obhajca obžalovaného. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy