Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Desiatky šteniatok skončili v množiarni v hrozných podmienkach
Zdielať na

Desiatky šteniatok skončili v množiarni v hrozných podmienkach

HUMENNÉ / Množiareň bez pána, taká je situácia v osade Podskalka v Humennom. Za posledné týždne skončili v útulku desiatky šteniatok z osady. Niekto ich vyhodil a podľa dobrovoľníkov preto, že neboli súce na predaj. Situácia je neúnosná. Štáb TV JOJ sa pýtal štátnych veterinárov. Za posledné tri roky urobili v osade jedinú kontrolu.

​S dobrovoľníčkami štáb TV JOJ prišiel do osady Podskalka. Mali viaceré indície, kde sa mala množiareň nachádzať. "Pozrite, koľko je tu kotercov. Jeden, dva, tri a aj tu. Musíte vyliezť hore," povedala dobrovoľníčka na mieste. "Psov používajú na výcvik a potom ďalej predávajú. Psíky, ktoré nezvládajú nároky, držia buď v neprispôsobivých podmienkach, alebo sa ich snažia ponúknuť medzi seba. Keď sa im to nepodarí, tak ich jednoducho vypustia a nahlásia odchyt," informovala veterinárna lekárka a členka OZ Pomáhaj a chráň Lenka Lisa. V útulku iba za posledné týždne pribudli desiatky takýchto vyhodených psíkov.

"Takáto situácia je ťažko zvládnuteľná aj pre útulok, pretože prijať také veľké množstvo psov naraz je veľké riziko. Môžu byť aj nositeľom infekčných ochorení. Hlásia kvázi vyhodené šteňatá, pričom každý dobre vie, že tieto šteniatka nie sú vyhodené, ale namnožené," doplnila Lenka Lisa. Dobrovoľníčky sa s oznámením obrátili na enviropolíciu. A podľa expertky na trestné právo urobili dobre. V rámci trestného konania môžu policajti urobiť všetky potrebné úkony na to, aby ďalšej protiprávnej činnosti zabránili. "Keď sa výsluchmi zistí, kto je za tým a kto môže byť obvinený, tak po vznesení obvinenia môže byť dokonca aj daný návrh na vzatie do väzby," uviedla experetka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Bez pomoci úradov majú dobrovoľníčky majú zviazané ruky. "My ako občianske združenie nemáme žiadnu právomoc, môžeme len presviedčať, dohovárať, že je to správna vec, ak dajú psa začipovať. Právomoc má Štátna veterinárna a potravinová správa. Môžu kontrolovať a tiež odobrať psíka," povedala členka OZ Pomáhaj a chráň Ľubica Kizáková. "Regionálna veterinárka a potravinová správa Humenné v ostatných troch rokoch vykonala v danej lokalite jednu kontrolu, ktorá bola zameraná na životné podmienky psa. Odchyt ani odobratie psov zo strany RVPS Humenné v danej lokalite nariadené neboli. V jednom prípade sa držiteľka vzdala psa dobrovoľne," uviedla vo svojom stanovisku RVPS Humenné.

"Vôbec takto nemuseli skončiť, ak by to kompetentní zhora riešili, tak ako by sa to malo. Ak nie je pes začipovaný, je ťažko dokázať majiteľa. Čipovanie je pri tom zo zákona povinné,“ informovala Lisa. "Úradní veterinárni lekári za porušenie povinnosti čipovania či očkovania, vo Vami uvedenej lokalite, neuložili žiadnu pokutu," doplnila vo svojom stanovisku RVPS Humenné. "Keď sme týmto ľuďom v rómskych osadách ponúkli pomoc, kastrácie zadarmo, aby tam nedochádzalo k nekontrolovateľnému množeniu, tak to každý odmietol. Nikto to nechcel,“ doplnila Lenka Lisa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy