Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Nákladný vlak viezol jedovatý a horľavý etanol, vykoľajil sa
Zdielať na

Nákladný vlak viezol jedovatý a horľavý etanol, vykoľajil sa

KOMÁRNO / V noci sa v Komárne vykoľajil nákladný vlak, ktorý viezol v cisternách etanol z Maďarska do Leopoldova. Dve cisterny s nebezpečným horľavým nákladom a rušeň skončili mimo koľají. Zvyšok súpravy zablokoval železničné priecestie na pol dňa. Následky budú odstraňovať celý budúci týždeň, dovtedy budú cisterny strážené.

​Vlaková súprava krátko po polnoci pri schádzaní zo železničného mosta ponad Dunaj nabrala rýchlosť. Vlak s cisternami s nebezpečným nákladom ale pred železničným priecestím v Komárne nezastavil, výhybka preto zostala odklonená na slepú koľaj a súpravu zastavil až štrk. Podľa našich informácií išlo o technický problém s brzdami. "Jednotka zabezpečila protipožiarne opatrenia, zároveň dala príkaz na vypnutie trakčného vedenia.Rušeň je poškodený a dve vykoľajené cisterny s látkou určenou je to etanol," uviedol Dušan Imrich z hasičského a záchranného zboru Komárno.

Nákladný vlak strhol trakčné vedenie aj so stĺpom. Cisterny a rušeň sa doslova zaborili do zeme. Vlak blokoval aj železničné priecestie medzi Komárnom a Kolárovom. To bolo krátko pred jedenástou predpoludním sprejazdnené posunom súprav vlaku. Cisterny odviezli ich späť do Maďarska. "Jednotka po ukončení zásahu a premiestnení rušňa, bude dokončievať únik pohonných hmôt," doplnil Imrich.

Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky Rie Feik Achbergerovej bude etanol potrebné prečerpať a následne vykoľajené vozne a hnacie vozidlo odstrániť. Poškodením trakčného vedenia bola prerušená doprava a trase Komárno – Zlatná na Ostrove, a na trati do Maďarska bude nákladná doprava odklonená cez Štúrovo. "Odstraňovanie následkov bude prebiehať celý 48 týždeň. Na trase úseku Zlatná na Ostrove - Komárno, bola zavedená náhradná autobusová doprava," dodala Achbergerová. Priestor s vykoľajenými cisternami s horľavým etanolom bude ohradený a strážený až do odstránenia následkov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy