Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po voľbách sa množia podozrenia z volebnej korupcie: Matka mala synovi prirátať hlasy, aby sa stal poslancom
Zdielať na

Po voľbách sa množia podozrenia z volebnej korupcie: Matka mala synovi prirátať hlasy, aby sa stal poslancom

KALNÁ ROZTOKA / Matka, ktorá bola členkou volebnej komisie mala synovi pripočítať vyše 40 hlasov, aby sa z neho stal obecný poslanec. Tvrdia to obyvatelia malej obce na Hornom Zemplíne. Vyšetrovatelia NAKA majú po komunálnych voľbách na stole dovedna 36 podozrení z volebnej korupcie.

To, či išlo o chybu, nepozornosť alebo naozaj o úmyselné ovplyvnenie výsledku volieb hlasov už vyšetruje polícia. Doteraz sa čosi také v obci podľa slov starostu nestalo. "Keď som to počul prvýkrát, tak hovorí, prepánajána, to azda nie je pravda. No ale, či je to pravda, či nie o tom musí rozhodnúť najvyšší súd," povedal starosta obce Kalná Roztoka Ján Hakulin. 

Podľa svedkov mala členka volebnej komisie pripočítať vyše 40 hlasov svojmu synovi, ktorý kandidoval za poslanca. Ani táto snaha zmeniť výsledok však nestačila a kandidát napokon nemal dostatočný počet voličov. "Bolo mi oznámené, že tu bol pokus o ovplyvňovanie kandidátov na poslancov. Komisia dala podnet na komisiu," uviedol Hakulin. "V danom prípade bolo podané trestné oznámenie vo veci trestného činu Marenie prípravy a priebehu volieb a referenda," povedala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligadyová. 

Po telefóne sme sa rozprávali s predsedníčkou volebnej komisie. K udalosti sa vyjadriť nechcela a nesúhlasila ani s nahrávaním rozhovoru. Priestor na vyjadrenie sme ponúkli aj samotnej členke komisie. Na adrese, kde býva sme ju hľadali opakovane, ani raz sme ju nezastihli. Rozprávali sme sa s jej príbuzným, ten nám povedal, že zatiaľ sa k prípadu nebudú vyjadrovať a počkajú na výsledok vyšetrovania. "Členovia volebnej komisie sa môžu pomýliť, sú to občania, ktorí pracujú v noci v psychickom napätí a vyťažení a môže sa stať, že dôjde k chybe. Ak ale bola úmyselne, tak sa svojej úlohy ujmú orgány," uviedla riaditeľka odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmelová. 

"Keď som sa o tom dozvedel, že bol pokus tak som bol veľmi prekvapený, že v dnešnej dobe sa môže takto stať, lebo si myslím, že len tí poctiví ľudia idú do tej komisie," povedal Hakulin. V súvislosti s poslednými komunálnymi voľbami polícia rieši 36 podozrení z trestného činu volebnej korupcie. Vyšetrovateľ NAKA začal v 4 prípadoch trestné stíhanie.

Kupovanie hlasov malo tento rok rôzne podoby. "Odpustenie rôznych poplatkov, či prísľub poskytnutia určitej zľavy alebo predaja majetku obce bolo ďalším spôsobom ovplyvňovania obyvateľov. Taktiež prebiehalo vo forme vecných darov, ako sú potraviny, plienky či balíčky s mäsom," dodala hovorkyňa PPz Karolína Barinková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy