Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dostal 9 rokov za prípravu dvoch úkladných vrážd
Zdielať na

Dostal 9 rokov za prípravu dvoch úkladných vrážd

BRATISLAVA / 9 rokov za prípravu dvoch úkladných vrážd. Na takýto trest dnes právoplatne odsúdil Tomáša Matoviča Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Matovič sa chcel zbaviť dvoch mužov, vrátane svojho advokáta.

Vo vyšetrovacej väzbe je od leta, muž, ktorý v kauze takáčovci vystupuje ako poškodený. Priznal, že chcel dať zlikvidovať dvoch mužov a uzavrel dohodu, ktorú dnes Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici schválil. "Dostal 9 rokov, klient sa priznal," uviedla obhajkyňa Ivana Kochanská. 33-ročný Tomáš je známy vďaka otcovi Ladislavovi Matovičovi, trnavskému podnikateľovi, ktorý je dlhé roky nezvestný. Mladý Matovič po ňom zdedil takmer trojmiliónový majetok, čo je v súčasnosti predmetom súdnych pojednávaní.

Podľa návrhu dohody o vine a treste sa chcel Matovič zbaviť advokáta Juraja Almášiho, ktorý ho zastupoval v dedičskom konaní a ďalšieho muža, ktorí ho podľa jeho vyjadrení chceli obrať o majetok. "Príprava dospela do štádia zadania objednávky policajnému agentovi," informoval prokurátor Matúš Harkabus. Na pojednávanie prišiel aj Juraj Almáši, no s výškou uloženého trestu nesúhlasí. Matovič mal podľa neho v pôvodnom pláne likvidáciu viacerých osôb, vrátane jeho dcér. Hrozilo mu 25 rokov alebo doživotie. "Tá sadzba je neuveriteľná," povedal.. "Mali sme námietky, to mala byť vražda viacerých osôb, mimoriadne trýznivo. Jedna osoba mala byť dokonca zlikvidovaná tak, že jej malo byť rozrezané brucho a vybratý plod," vyjadril sa obhajca poškodeného Matej Krajči.

Pri výške trestu zohľadnili Matovičov psychický stav, ktorý skúmali znalci. Súd mu nariadil ochranné psychiatrické liečenie. "Mimoriadne zníženie trestu pre zníženú príčetnosť," dodal prokrátor Je to právoplatné a nedá sa odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy