Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vlna utečencov pokračuje: Ukrajinci hovoria o "energetickom terorizme"
Zdielať na

Vlna utečencov pokračuje: Ukrajinci hovoria o "energetickom terorizme"

SOBRANCE / Výpadky elektriny zasiahli milióny ľudí. Od kedy začalo Rusko útočiť na elektrárne, energetická infraštruktúra Ukrajiny je vystavená veľkému náporu. Čoraz viac sa objavujú dohady o druhej vlne odídencov, ktorí by hľadali útočisko pred krutou zimou bez tepla a vody aj u nás. Ukrajinci hovoria o "energetickom terorizme". Na zelenej hranici aktuálne zadržali štyroch mužov, ktorí z Ukrajiny ušli pred brannou povinnosťou.

To, že by sa k nám Ukrajinci pred zimou hrnuli, zatiaľ čísla nenaznačujú, práve naopak. Podľa Ministerstva vnútra nie je dôvod na obavy a situácia je už dlhodobo bez výrazných zmien. Hoci v posledných týždňoch nedošlo ani k narušeniu východnej hranice, zmenilo sa to až teraz. 

Cez takzvanú zelenú hranicu nezákonne prešli na Slovensko štyria Ukrajinci. Na nelegálny prechod si zvolili rôzne trasy, každého zadržali niekde inde. "Konkrétne v katastrálnom území obcí Ulič, Zboj, Petrovce, Vyšné Nemecké," povedala Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobrancoch. 

Všetci mali jedno spoločné - utekali pred brannou povinnosťou. "Ukrajinci sa takýmto spôsobom snažia dostať do bezpečia, do Európskej únie. V prekročení zelenej hranice vidia jedinú možnosť vyhnúť sa vojenskej službe," dodala hovorkyňa. 

Dohodu o readmisií nie je možné pre aktuálny vojnový stav plniť. Všetci zadržaní zostávajú na našom území. Na oddelení boli vypočutí vo veci neoprávneného prekročenia štátnej hranice. Hovorkyňa potvrdila, že následne im vydali potvrdenie o zotrvaní príslušníka tretej krajiny na území SR a prepustili ich z oddelenia. 

Našimi hraničnými priechodmi na východnej hranici prešlo za posledných sedem dní 19-tisíc ľudí. Naopak zo Slovenska na Ukrajinu sa zhruba rovnaký počet vrátil. K situácií sa vyjadrila aj hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová: "Celkovo k nám prišlo z Ukrajiny od začiatku konfliktu vyše 930-tisíc osôb." Zelenú hranicu od 24. februára nezákonne prekročilo 407 migrantov, z toho bolo 394 Ukrajincov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy