Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dievča mal sexuálne zneužívať priamo na fare. Senát sa zhodol na jeho vine, kňaz naďalej tvrdí opak
Zdielať na

Dievča mal sexuálne zneužívať priamo na fare. Senát sa zhodol na jeho vine, kňaz naďalej tvrdí opak

ZEMPLÍN / Maloleté dievča mal sexuálne zneužívať priamo na fare. Pred súdom sa z tohto skutku zodpovedal v piatok, 4. októbra, už bývalý kňaz zo Zemplína. Obeť skutok nahlásila ako dospelá žena a hoci podľa senátu sa znásilnenie preukázať nepodarilo, jednomyseľne sa zhodli na tom, že k sexuálneho zneužívaniu maloletej zo strany kňaza došlo. On naďalej tvrdí, že je nevinný.

Muž pôsobil ako kňaz na Zemplíne. Jeho obeťou malo byť maloleté dievča. Poškodená skutok nahlásila už ako dospelá žena v roku 2014. Na vyhlásenie rozsudku neprišla. "Ja som nič také neurobil, ja som s ňou nemal súlož, keď bola neplnoletá, je to hlúposť," povedal obžalovaný.  

Muža v roku 2012 ako kňaza suspendovali a vatikánsky cirkevno-súdny proces ho uznal za vinného. "Pre klerika - kňaza  je trest jedným z najvyšších a predstavuje pozbavenie úradu a výkon kňazskej služby má zakázaný," povedal hovorca košickej diecézy Jaroslav Fabian. 

Pred štyrmi rokmi ho najskôr senát humenského súdu spod obžaloby oslobodil. Krajský súd ale rozsudok v celom rozsahu zrušil a po návrate do Humenného spis skončil na stole inej predsedníčky senátu. V bode 1 ho obžaloba viní zo znásilnenia. Podľa súdu nebolo dokázané, že sa skutok v roku 2004 stal. Spod obžaloby ho teda oslobodili, senát to videl inak pri druhom skutku.

V prípade obžaloby zo sexuálneho zneužívania senát bývalého kňaza uznal za vinného, a to jednomyseľne, počtom hlasov 3:0. K zneužívaniu maloletej malo dôjsť priamo na fare. "Je vinný z pokračovacieho trestného činu sexuálneho zneužívania," povedala predsedníčka senátu Lucia Lacová. 

Sudkyňa v odôvodnení rozsudku uviedla, že súd má za preukázané na základe viacerých na seba nadväzujúcich dôkazov, výpovedí a znaleckého dokazovania, že je muža je potrebné uznať za vinného. Dostal 2roičný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom a skúšobnou dobou dva roky. To ale nie je všetko. "Súd obžalovanému ukladá povinnosť verejne sa ospravedlniť poškodenej," dodáva Lucia Lacová.

Keďže sa odvolala aj prokurátorka, aj obžalovaný, verdikt prvostupňového súdu právoplatný nie je a vec skončí na stole Krajského súdu v Prešove. "O prípadoch sexuálneho zneužívania je nevyhnuté hovoriť, aby bolo všetkým jasné, že pre cirkev je takéto správanie absolútnej neprijateľné a neakceptovateľné," informuje cirkevný analytik Imrich Gazda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy