Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Podnikateľ, bývalý sudca a exposlanec pred súdom. Čelia obžalobe pre úplatky, vinu odmietajú
Zdielať na

Podnikateľ, bývalý sudca a exposlanec pred súdom. Čelia obžalobe pre úplatky, vinu odmietajú

PEZINOK / Korupčná kauza SYSEĽ pred súdom. Podozrenia sa týkajú ovplyvňovania súdnych rozhodnutí na východnom Slovensku. Medzi obžalovanými je podnikateľ Marián Sisák, ktorý si dopisoval sms správy s odsúdeným Kočnerom. Ďalej bývalý sudca, či exposlanec parlamentu. Trojica vinu odmieta.

Národná kriminálna agentúra obvinila vlani na jeseň trojicu počas akcie SYSEĽ. Ide o podnikateľa Mariána Sisáka, bývalého sudcu Okresného súdu vo Vranove nad Topľou Miroslava Nováka a ex-poslanca za SDKÚ Alexeja Ivanka. Podľa obžaloby mal Ivanko od bývalého švagra v roku 2016 a 2017 požiadať ex-sudcu Nováka, aby vybavil vylúčenie niektorých nehnuteľností Tomáša Surovčika z konkurzu. Novák si mal za to vypýtať úplatok vo výške 15 a 5-tisíc eur. Peniaze mali byť poslané Sisákoví.

"Od začiatku túto obžalobu vnímame ako výmysel. Ďalšie okolnosti, ktoré sú uvedené vo výrokovej časti sa vôbec nestali tak, ako sú opísané. Nemajú ani právny základ," informuje obhajca Alexeja Ivanka, Milan Kuzma.

"Doktora Nováka, tak ako bol sudcom, alebo potom, nikdy som ho ja o žiadnu pomoc neprosil, nikdy som mu nič nenúkal a nedával," tvrdí obžalovaný Marián Sisák

Sisák mal zabezpečiť aj vylúčenie rekreačnej chaty Tomáša Surovčíka z konkurzu. Vybaviť to mal na Okresom súde v Prešove. Okrem toho mal riešiť aj miernejšie tresty v iných kauzách. "Celá obžaloba sa nezakladá na pravde. Skutok, ako mi je kladené za vinu, sa nikdy nestal. Nespáchal som žiaden trestný čin," hovorí Sisák.

Podnikateľ z východného Slovenska sa dostal do povedomia aj pre komunikáciu s Mariánom Kočnerom. Pojednávanie v tejto úplatkárskej kauze bude pokračovať výpoveďami svedkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy