Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mráz prináša svoju prvú obeť, muža našli na lavičke
Zdielať na

Mráz prináša svoju prvú obeť, muža našli na lavičke

PREŠOV / 42-ročný muž, ktorého našli bez známok života na lavičke na prešovskom sídlisku, zomrel na podchladenie. Televízii JOJ to potvrdil zdroj blízky vyšetrovaniu. Polícia začala trestné stíhanie a čakala na výsledky pitvy. Muž je tak prvou obeťou mrazov pred blížiacou sa zimou.

Obyvateľom sídliska sa naskytol nepríjemný pohľad. V noci klesli teploty pod nulu a na lavičke zostalo iba prikryté telo muža, ktorý mal iba 42-rokov. Ležal na lavičke pred poštou. Prípadom sa zaoberala aj polícia. "Hypotermia alebo podchladenie je stav, ktorý vzniká pôsobením vonkajšieho chladného prostredia. Je to typický sprievodný príznak omrzlín, ale môže vznikať úplne samostatne," vysvetľuje všeobecná lekárka Melánia Ryníková.

Podchladenie môže vzniknúť aj v priestore, kde teplota prostredia nedosahuje dlhodobo nízke hodnoty. Podchladiť sa teda môže človek aj doma v nedostatočne vykúrených priestoroch. Ohrození sú najmä starší ľudia a deti. Pri ľuďoch bez domova je riziko ohrozenia života znásobené nielen nízkymi teplotami ale často aj alkoholom v krvi. "Tam ide do rizika to, že pri alkohole sa dilatujú povrchové cievy ktoré spôsobujú paradoxný subjektívny pocit tepla. Naopak ochladzujú organizmus a prispievajú ku vzniku hypotermie," pokračuje lekárka.

Muž, ktorý sa uložil na spánok celý deň predtým popíjal s kamarátom. Ten sa dokonca uložil na noc len pár metrov od neho. Ustlal si ale v závetrí, na kartóne pod stromami. "Mne nebola zima, ja som si tak dal ruky ku srdcu a ľahol som si na kartón," vyjadril sa kamarát nebohého muža Martin. "Ležaním na kartóne si vytvoril istú izoláciu", pridala lekárka.

Podchladenie môže viesť až ku strate vedomia. Predzvesťou vážneho stavu je aj triaška, ktorá je signálom tela i bojom prežitie zároveň. "Triaška znamená, že organizmus sa snaží vyprodukovať teplo," dodala lekárka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy