Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do rieky Poprad opäť unikla neznáma látka. Rybári sú bezmocní
Zdielať na

Do rieky Poprad opäť unikla neznáma látka. Rybári sú bezmocní

KEŽMAROK / Kežmarskí hasiči a policajti v sobotu, 22.októbra, večer zasahovali pri rieke Poprad. Do vodného toku opäť unikala neznáma látka. Na hladine bolo vidieť olej.

Už na prvý pohľad bolo jasné, že život v rieke Poprad je ohrozený ropnými látkami. Už sa ani nedá spočítať, koľkokrát museli hasiči pri toku zasahovať. A to na niekoľkých miestach. "Ten Kežmarok je prekliaty tými zásobami ropných produktov. Už je to tretí vpust, ktorý vyteká do rieky Poprad," povedal Dušan Zwick, veliteľ zásahu Okresného riaditeľstva HaZZ v Kežmarku.

"Tie naše ryby dostanú poriadku facku. Ja som sa bál do rieky aj vstúpiť, lebo som sa bál, že mi zíde koža z nôh. A stáva sa to často, hlavne, keď prší," uviedol tajomník MO SRZ Kežmarok Pavol Hyclák.

Rybári sú bezmocní. Zarybňovať podľa zákona musia. Aj keď pri väčších dažďoch ich snaha vychádza na zmar. Podľa Pavla Hycláka už v rieke ani nie je veľa života.

Hasiči vždy rýchlo zasiahnu

Nájdu vpust, odkiaľ látka vyteká a zabezpečia ho. To však celý problém nerieši. Jedna obrovská, ekologická kežmarská záťaž ale našťastie už odpadla. Bola vyčistená kontaminovaná zemina po nádržiach bývalých kasárňach, odkiaľ vytekali ropné látky. Teraz už do rieky odtiaľ netečú.

Lenže sú tu ďalšie malé ekologické záhady. "Je tu toľko starých kanálov a šácht. A nikto sa o to nestará, nikto sa o to nezaujíma, až keď niekto objaví nejaký únik ropnej látky a podľa smradu je to nafta, tak potom sa dostavíme my, hasiči, policajti a môžeme maximálne krútiť hlavou, lebo asi s tým nič neurobíme," uzavrel Pavol Hyclák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy