Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čoraz šikovnejší podvodníci v online priestore: Okradnutý muž prišiel o 4 000 eur
Zdielať na

Čoraz šikovnejší podvodníci v online priestore: Okradnutý muž prišiel o 4 000 eur

BARDEJOV / Stále vynaliezavejší podvodníci prichádzajú vždy s novými spôsobmi, ako pripraviť ľudí o peniaze. Najnovšie sa im darí v online priestore. Svoje obete lákajú na kryptoburzy a pod prísľubom zisku od nich vylákajú osobné údaje.

Neznámy páchateľ oslovil muža prostredníctvom internetu

Ponúkal mu spoluprácu pri investovaní peňazí na burze s kryptomenami. Neskôr mu emailom zadával pokyny pri vytvorení účtu. "Muž dostával od páchateľa inštrukcie, čo a kedy má urobiť, ako si zadať overovacie kódy a ako zasielať jednotlivé transakcie. Záujemca postupne na vytvorený účet prevádzal peniaze," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov, Jana Ligdayová.

"V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že poskytujeme svoje osobné informácie, a preto je dôležité dávať pozor, kde a komu ich ponúkame. Registrovať sa len na oficiálne a renomované burzy a vyhľadávať si informácie z overených zdrojov," odporúča IT špecialista Tomáš. Zatiaľ čo páchateľ predstieral, že mužovi pomáha pri vytvorení účtu, získal od neho prístupové heslá, ktoré neskôr zneužil. Pripravil ho tak o tisícky eur. "Páchateľ od poškodeného získal prihlasovacie údaje k účtu a potom na ňom zmenil prihlasovacie údaje. Po obnovení prístupu na účet zistil, že mu bolo bez jeho vedomia a súhlasu z účtu prevedených 4 000 eur," uviedla Jana Ligdayová.

"Keď niekomu dáme svoje prihlasovacie údaje, je to ako keby sme tomu človeku dali rovno svoju peňaženku," varoval Tomáš. "Neustále apelujeme na občanov, aby pri komunikácií s ľuďmi, ktorých totožnosť v skutočnosti nepoznajú, boli mimoriadne opatrní a neposkytovali svoje osobné údaje, prístupy k bankovým účtom, či iné informácie, ktoré by mohli byť zneužité v ich neprospech," doplnila Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy