Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
14-ročný žiak sa pre prípravu masovej vraždy sekerou postavil pred sudcu. Ten ho vzal do väzby
Zdielať na

14-ročný žiak sa pre prípravu masovej vraždy sekerou postavil pred sudcu. Ten ho vzal do väzby

GELNICA/PEZINOK / Len málo chýbalo k možnej hromadnej vražde v základnej škole v Mníšku nad Hnilcom. Hlavnou postavou šokujúceho prípadu je iba 14-ročný Alex. Možnému útoku so sekerou zabránili spolužiaci a vedenie školy, čím pravdepodobne zachránili viacero životov. 19. októbra sa Alex postavil pred sudcu na ŠTS v Pezinku. Ten rozhodol, že bude stíhaný vo väzbe.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS rozhodol o vzatí do väzby mladistvého, ktorý je obvinený z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy. Dôvodom väzby je možná obava z úteku, ovplyvňovania svedkov alebo pokračovania v trestnej činnosti, teda úteková, kolúzna a preventívna väzba. Sudca zamietol žiadosť obvineného o nahradenie jeho väzby mediačným a probačným úradníkom, ako aj jeho písomným sľubom. Rozhodnutie sudcu nie je právoplatné, nakoľko obvinený podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Trnave, Jana Kondákorová.

Dedinu obvinenie mladíka z prípravy úkladnej vraždy poriadne zasiahlo

Ľudia na uliciach o ničom inom nehovoria. Pred kamerou o tom ale rozprávať nechcú. "Všetkých občanov tento incident, táto udalosť prekvapila. Je to určite nepríjemná udalosť aj pre všetky rodiny, či už pre rodiny spolužiakov daného chlapca, ale aj pre samotnú rodinu daného chlapca," uviedol Peter Rusnák, zástupca starostu v Mníšku nad Hnilcom. Štáb TV JOJ navštívil aj Alexových príbuzných. Po vznesení obvinenia chlapcovi, sa už vyjadriť nechceli. Mimo kamery tvrdili, že ich plánovaný skutok poriadne prekvapil. "Sekerou odsekne hlavu svojim spolužiakom. Bolo to mienené vážne, našli sme uňho aj tú sekeru," vyjadril sa Štefan Hamran, prezident PZ SR. "Slovami to nevyslovil, slovami nie. Bolo mi povedané, že v SMS-kách. Ale on by to nespravil," vyjadrila sa matka Alexa.

​Ani po vznesení obvinenia iba 14-ročnému Alexovi, sa vedenie školy ku prípadu vyjadrovať nechce. Vraj im to neodporúča policajný vyšetrovateľ. Práve škola zohrala v celom prípade kľúčovú úlohu. "Vyzerá to tak, že ten skutok bol myslený vážne. Vidíte, že z toho školského prostredia, ak by neprišla tá informácia, potom nemôžeme vedieť, že v školskom prostredí nejaký 14-ročný študent sa chystá spáchať nejaký taký skutok," dodal Hamran. 

Tento čin zasiahol nielen pedagógov, ale predovšetkým, jeho spolužiakov

Niektorí to hodili za hlavu, iní to zase prežívajú ťažšie. Škola im podľa jedného z rodičov podala pomocnú ruku, s deťmi intervenovala. "Chvalabohu, že nebrali informáciu, ktorú dostali od žiačok, na ľahkú váhu. Patrí im veľká vďaka a pochvala, že sme nemuseli čerpať informácie z iných zdrojov, ale priamo z prvej ruky nám ich vedenie školy poskytlo. Nám nejde o to, aby išiel Alex niekde sedieť, alebo aby trpel vo väzení. Ale celý problém bol ten, že Alex potrebuje urýchlene psychiatrickú pomoc," vyjadril sa otec Alexovej spolužiačky. Alex čelí obvineniu z prípravy obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. 14-ročnému chlapcovi hrozí 25 rokov až doživotie. "Priznal sa k tomu. Je teda trestne zodpovedný takýto páchateľ. Pri mladistvom sa tresty znižujú na polovicu," dodal Daňko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy