Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA zasahovala na viacerých miestach Slovenska: Obvinené sú tri osoby
Zdielať na

NAKA zasahovala na viacerých miestach Slovenska: Obvinené sú tri osoby

BRATISLAVA / V utorok 18. októbra od skorých ranných hodín NAKA zasahovala na viacerých miestach stredného a západného Slovenska. V kauze emisie obvinili tri osoby. Škoda je podľa polície vo výške viac ako 47 miliónov eur.

Ako informuje na sociálnej sieti polícia, vykonávali domové prehliadky a prehliadky iných priestorov v rámci policajnej akcie s názvom "COLD CASE" súvisiacou s takzvanou kauzou emisie. "V kauze emisie obvinili tri osoby P. H., P. S. a N. H. za obzvlášť závažný zločin podvodu spáchaný organizovanou skupinou. Bola tým spôsobená škoda najmenej 47 miliónov eur," povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Podľa portálu aktuality.sk vyšetrovateľ obvinil dvoch bývalých ministerských úradníkov aj Norberta Havalca, ktorý najprv neoficiálne radil ministrovi životného prostredia a neskôr pracoval pre garážovú firmu. Žiadne osoby neboli zadržané.

"Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie členom organizovanej skupiny pôsobiacim na Ministerstve životného prostredia Slovenskej republiky a mimo neho, a to konkrétne dvom bývalým vysokopostaveným predstaviteľom ministerstva a ďalšej fyzickej osobe, za obzvlášť závažný zločin podvodu," napísala Polícia SR na svojej sociálnej sieti. V roku 2008 sa mali obvinené osoby zabezpečiť predaj priznaných jednotiek skleníkových plynov v prospech spoločnosti Interblue. 

Biznis sa udial ešte v roku 2008

Slovensko predalo v roku 2008 spoločnosti Interblue Group 15 miliónov ton emisií oxidu uhličitého za cenu 5,05 eura za tonu. Predaj dlhodobo kritizovala opozícia pre jeho nevýhodnosť. Okolité krajiny vtedy predávali emisie priamo štátom. Intrerblue Group mala tiež podozrivé vlastnícke pozadie. 

Dvaja ministri prišli funkciu kvôli zmluve - Ján Chrbet (SNS) a Viliam Turský. SNS tiež prišlo o kompetenciu ministerstva životného prostredia. Prípad vyšetrovala polícia. Prokurátor v roku 2014 skonštatoval, že nejde o trestný čin.

S bývalým šéfom národniarov Jánom Slotom sa štáb TV JOJ pokúšal spojiť, ale mal vypnutý mobil. V kauze emisie figuroval aj jeho blízky človek Rastislav Bilas. Ten bol projektovým manažérom firmy InterBlue Group. Tento rok ho našli mŕtveho v jeho vile. Údajne sa mal otráviť z výfukových plynov z naštartovaného auta vo vlastnej garáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy