Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Škandál v Leopoldove: Drogy do basy pre väzňov vozili v kamiónoch a dodávkach
Zdielať na

Škandál v Leopoldove: Drogy do basy pre väzňov vozili v kamiónoch a dodávkach

LEOPOLDOV/TRNAVA / Mega škandál za múrmi väznice v Leopoldove. Do basy sa mali z vonku takmer dva roky pašovať narkotiká. Drogy končili u odsúdených. Kukláči pri raziách zadržali šiestich ľudí. Medzi obvinenými je aj matka so synom. Jeden z podozrivých si po prevalení kauzy siahol na život.

Ozbrojené komando nabehlo koncom týždňa do najstráženejšej väznice na Slovensku. Elitní policajti si to namierili do výrobnej haly, kde sídlia viaceré firmy. V putách skončili väzni, zamestnanci, či ľudia z vonku, ktorých zadržali pri raziách. "Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície obvinil z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok jedov a prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi, 5 osôb," informuje Mária Linkešová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave. 

Škandál sa prevalil potom, ako väzni chodili po ústave nafetovaní

Informácie o drogách sa mali medzi odsúdenými šíriť aj potom, ako si niektorí z nich pustili jazyk na špacír. Nedostali totiž svoju dávku. Biznis s narkotikami mal trvať asi dva roky. Drogy sa do väzenskej pevnosti mali dostávať cez civilné pracoviská, kde pracujú väzni spoločne s civilmi. "Experti vyhodnotili časť látok, ktoré policajti zaistili na základe vydaných príkazov na prehliadky v priestoroch ústavu a aj mimo neho," uviedla Linkešová. 

Drogy do ústavu skupina pašovala cez dodávky či kamióny, ktoré do firiem nosili materiál na ďalšiu výrobu. "Väzenský personál vo všeobecnosti robí všetko preto, aby k takýmto činnostiam u väznených osôb nedochádzalo, čo je samozrejme limitované personálnym obsadením a zabezpečením materiálno-technických a bezpečnostných opatrení," uviedla Monika Kacvinská, hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže. 

Narkotiká boli schované v paletách a v špeciálnych železných konštrukciách

V base končil napríklad pervitín. Tabletky diazepamu, oxazepánu, naloxónu, či buprenorfínu. Tovar s drogami si údajne mali objednávať väzni cez prepašovaný mobil. Policajti ho mali zaistiť. Väzňa, ktorý mal mať distribúciu po base na starosti, doviezla eskorta aj s jeho komplitcom pred sudcu.

Ďalších dvoch poslal sudca do väzby ešte v nedeľu. Ide o matku a syna. Ten sa na slobodu z basy dostal len pred nedávnom. 65-ročná žena z Piešťan mala drogy posielať do väznice balíkmi. V drogovej kauze bolo obvinených pôvodne päť ľudí, jeden z väzňov ale spáchal samovraždu. Do rána sa za múrmi Leopoldovskej väznice obesil.

To, či je do drogového biznisu zatiahnutých ešte viac ľudí ukáže až ďalšie vyšetrovanie. Vedenie zboru nateraz nevidí dôvod na to, aby bol riaditeľ z Leopoldova odvolaný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy