Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dve nešťastné udalosti v Tatrách mali niečo spoločné
Zdielať na

Dve nešťastné udalosti v Tatrách mali niečo spoločné

VYSOKÉ TATRY / Víkend vo Vysokých Tatrách sa začal mimoriadne tragicky. Na rôznych miestach, ale v takmer rovnakom čase zahynuli dvaja vysokohorskí turisti. Napriek správnemu výstroju nedokázali zabrániť svojmu pádu na snehových poliach.

Skupina slovenských vysokohorských turistov zostupovala z Kežmarského štítu. Jeden z nich ale odrazu spadol. "Spadol do doliny a zastavil sa až na kameňoch," uviedol vedúci záchrany Marin Matúšek. Hneď po nahlásení pádu svedkami záchranári leteli na miesto nešťastia. Pilot vrtuľníka dostal na miesto štyroch horských záchranárov, no 58-ročnému Slovákovi sa už pomôcť nedalo. Do vrtuľníka ale nastúpili opäť a domov sa nevracali.

Leteli na ďalšie nahlásené miesto, kde spadol na snehovom poli mladý český turista. Tu zranenému výrazne pomohli najme náhodní okolo idúci a zamestnanci Chaty pod Rysmi. "Začali ho zatepľovať a poskytli mu prvú pomoc, neskôr ho preniesli do chaty, kde sa oňho starali," povedal vedúci záchrany Peter Tomko. Vrtuľník pre oblačnosť záchranárov vysadil len pri Žabích plesách a odtiaľ už stúpali na chatu po svojich.

Keď dorazili, nastali komplikácie

"Jeho stav sa zhoršil a oživovanie žiaľ skončilo neúspešne," dodal Tomko. V ohrození bol ale aj jeho kamarát. Ten bol ešte stále v zľadovatenom teréne a nevedel sa odtiaľ pohnúť. Záchranárom sa ho podarilo bezpečne dostať dole. Dve tragédie na dvoch rôznych miestach a pritom mali obaja muži niečo spoločné. Mali správny výstroj a na nohách stúpacie železá s hrotmi, no napriek tomu došlo k fatálnym pádom. "Riziko je tam vždy a pri chvíľke nepozornosti sa môže stať niečo zlé aj s ideálnym výstrojom," apeluje Tomko. Záchranári zdôrazňujú to, že výstroj je treba vedieť aj správne používať. "Podmienky sú rôzne a vyžadujú maximálnu koncentráciu," dodal Tomko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy